// you’re reading...

Проба

Великобритания намалява мита


Британските власти обявиха, че ще премахнат митата за внос на широк кръг от стоки, за да избегнат така наречената „твърда“ граница между Република Ирландия и Северна Ирландия в случай, че няма Brexit сделка с Европейския съюз, съобщава „Ройтерс“.

На предстоящото по-късно в сряда гласуване в Камарата на общините трябва да стане ясно дали Великобритания ще напусне Европейския съюз без споразумение на 29-и март.

Този вот ще бъде факт, след като снощи премиерът Тереза ​​Май претърпя втора тежка парламентарна загуба при гласуването на договореното от нея с ЕС ревизирано споразумение за оттеглянето на Обединеното кралство от съюза.

Съгласно тарифните планове на правителството в случай на Brexit без сделка, 87% от стойността на общия внос в Обединеното кралство ще бъде допустима за безмитен достъп в сравнение с настоящите 80 на сто. Останалата част от вноса, включително на някои месни и млечни продукти, както и готови автомобили, ще бъдат обмитявани с оглед защита на местната промишленост. Списъкът обаче не включва части за автомобили, внесени от Европейския съюз.

Вчера стана ясно, че британският премиер Тереза Мей е постигнала нов пробив в преговорите за Brexit – след дискусии вчера с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер тя спечели правно обвързващи уверения от ЕС. Това се случи броени часове преди насроченото за днес ново гласуване в британския парламент да се приеме ли споразумението за Brexit, договорено между Лондон и Брюксел.

Затруднявайки се да осигури ратифицирането на споразумението за Brexit от страна на депутатите в Лондон само дни преди насроченото за 29 март излизане от ЕС, Мей вчера проведе спешна среща с Юнкер в Страсбург, където договориха определени правно обвързващи уверения, свързани със споразумението. Поддръжниците на Brexit от управляващата Консервативна партия във Великобритания обвиниха премиера, че капитулира пред Брюксел, затова не е сигурно дали новите договорености с ЕС ще осигурят достатъчна подкрепа от народните представители за приемането на сделката по Brexit.

„Днес осигурихме правни промени. Сега е времето да се обединим, за да подкрепим това подобрено споразумение за Brexit и да изпълним волята на британския народ“, каза Тереза Мей на съвместна пресконференция с Юнкер. Тя представи три документа – съвместен инструмент, съвместно изявление и едностранна декларация. По думите ѝ тези документи адресират най-спорната част от споразумението за Brexit, договорено през ноември – границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.


Article source: http://www.economynews.bg/великобритания-намалява-мита-news88432.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Image and video hosting by TinyPic

Новини по дати

юни 2020
П В С Ч П С Н
« май    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Валутни курсове

 AUD =  1.10599 лв
 CAD =  1.27093 лв
 GBP =  2.19583 лв
100  JPY =  1.64204 лв
 USD =  1.76137 лв