// you’re reading...

Проба

Къде се прави органичен шоколад с велосипед?

Фабриката за шоколад на Дана Мроух е рядкост в Кот д’Ивоар, не само защото в нея се правят органични съвършени малки шоколади.

На средата на етажа в Mon Choco’s factory стои огромно тежко колело, заобиколено от тави, пълни с какаови зърна, пише Reuters. Велосипедът е с механизъм, който смила зърната. Те се поставят във фуния, прикрепена към колелото и се превръщат в паста, чрез мелницата, активирана от въртенето на педалите.

Мроу, която е 40-годишна котдивоарка с френско-ливански произход следи внимателно процеса – от подбирането на добри какаови зърна до превръщането им в органични екологично чисти шоколадови блокчета.

„Ние наистина не искаме да оказваме негативно влияние върху околната среда. Затова се стараем да използваме възможно най-малко електричество. Моят шоколад се състои от 70% какао и 30% кафява захар. Не добавяме какаово или друг вид растително масло, а само сурово какао и захар“, обяснява собственикът на фабриката.

Какаовата промишленост е заплаха за околната среда, тъй като за да се засеят плантации, се изсичат много гори. Това води до обезлесяване. Организациите за защита на екологията казват, че Кот д’Ивоар може да остане без гори до 2034 година.

Органичните какаови култури се намират трудно в страната, тъй като повечето от фермерите използват химикали и инсектициди.

В резултат на това производството на органичен шоколад е скъпо и обслужва предимно европейския пазар. Шоколадите Mon Choco се продават за около $2,60, което ги прави недостъпни за местните жители.

Снимка 412506

Източник: www.monchoco.com

Практики, подобни на тази на Mon Choc в производството, се срещат в Кот д’Ивоар, но те поемат само 5000 тона зърна годишно в страна, която произвежда повече от 2 милиона тона.

Article source: https://money.bg/techno/kade-se-pravi-organichen-shokolad-s-velosiped.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment