// you’re reading...

Проба

Акционери на Google съдят шефовете на компанията

Акционери на холдинга Alphabet, собственик на Google, заведоха съдебни дела срещу директорите на компанията.

Става дума за изплащането на 90 милиона долара на Анди Рубин – един от разработчиците на операционната система на Android, като обезщетение след уволнение поради обвинения в сексуален тормоз. Освен утвърждаването на голямата компенсация, в съдебния иск се обвинява ръководството на Alphabet Inc., че прикрива предполагаеми други подобни постъпки на Рубин, както и други случаи на недостойно поведение на висши мениджъри, съобщава Bloomberg.

Искът засяга до топ мениджъри и членове на комитета на компанията, включително съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин.

„Лари Пейдж и Сергей Брин позволиха на Рубин да се оттегли тихо след като вътрешното разследване разкри, че обвиненията в сексуални посегателства от странна на Рубин са достоверни … Както се твърди в Google, предполага се, че Рубин че е участвал в трафик на хора, плащайки стотици хиляди долари на жени, за да, по думите на Рубин, те да му „принадлежат“, цитира агенцията текста на иска, подаден в края на миналата седмица пред Калифорнийски щатски съд.

CNBC отбеляза, че друг съдебен иск е подаден и от акционера на Alphabet Джеймс Мартин в Калифорнийския окръг Сан Матео.

През октомври 2014 Google обяви напускането на създателя на платформата Android. През октомври 2018 г. The New York Times публикува статия, в която съобщава, че на Рубин са заплатени 90 млн. долара ощетения, даже и след обвиненията в сексуален тормоз.

В същото време през октомври 2018 г. Google съобщи, че компанията е съкратила 48 души за сексуален тормоз през последните две години без да им плати обезщетение.

Article source: https://money.bg/management/aktsioneri-na-google-sadyat-shefovete-na-kompaniyata.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment