// you’re reading...

Проба

"Голямата ТОЛ-измама", "Как да си "внесем" автомобилен завод"

„При 79 млн. лв. бюджет парламентът се стиска за 100 хил. лв. за юристи“ е водещo заглавиe на в. „Сега“

Абсурден спор за пари е причината Съветът по законодателството към Народното събрание, в който участват авторитетни юристи, повече от година и половина да не работи. Ръководството на парламента не желае да му плаща, затова през 2018 г. не му е поръчана нито една експертиза на проектозакон. В резултат законотворчеството на депутатите през миналата година беше критикувано като изключително некачествено, бяха приети куп лобистки закони във вреда на гражданите и бизнеса. Заради пълното бездействие на съвета и председателят му проф. Огнян Герджиков настоя преди Коледа той да бъде разпуснат. Следващата седмица се очаква да бъде взето решение за официалното му закриване.

Въпреки че в бюджета на парламента се предвиждат 100 хил. лв. годишно за правните експерти, председателката му Цвета Караянчева иска те да работят безплатно. „Мисля, че е въпрос на престиж да работиш за Народното събрание“, заяви тя пред „Сега“. От интервю на Герджиков за „24 часа“ се разбра, че досега съветът е струвал 21 хил. лв. на данъкоплатците. Тези пари включват хонорари, обзавеждане, оборудване и канцеларски материали. Те са платени през 2017 г., а останалите 79 хил. лв. са останали в бюджета на парламента.

Прочети още от статията на в. „Сега“

„“Бош“ с център за автомобилен софтуер в София“ четем в „24 часа“

Компанията набира персонал от тази година

„Бош софтуер иновейшънс“ отваря скоро център за създаване и развитие на автомобилен софтуер в „София Тех парк“, научи „24 часа“.

Компанията е започнала да набира екип от началото на годината. Изпълнителният директор на „София Тех парк“ Тодор Младенов потвърди, че софтуерното поделение на немската „Бош“ е техен наемател от 1 януари тази година. „Заявиха, че им трябва пространство за около 120 човека и са настанени в инкубатора, тъй като има такава възможност и за подобни фирми“, каза той.

В кратко съобщение на сайта на тех парка се казва, че „Бош“ разчита в развойния център да продължи със създаването и развиването на софтуер за автомобилния сектор. Компанията работи за всички големи немски автомобилопроизводители, доставяйки им навигационен и диагностичен софтуер, както и такъв, подпомагащ управлението на автомобила, и други компоненти като хидравликата, горивната част и др. Отделно произвежда и оборудване за автосервизи, включително и диагностична техника за изгорелите газове.

Прочети още от в. „24 часа“

„Голямата ТОЛ-измама“, четем в „Капитал“

Със скандален анекс от края на септември държавата е пренаписала договора за електронната винетка и тол-системата.

Най-лесният и безопасен начин да не спазиш един договор е, като подпишеш анекс към него. Сагата с поръчката за 150 млн. лв. за винетките и тол-системата не прави изключение. Три месеца преди неразборията покрай електронните винетки да доведе до оставката му, председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов подписва допълнително споразумение към сключения осем месеца по-рано договор с австрийския консорциум „Капш трафик солюшънс“. 

Месец и половина след като основните дейности трябва да са изпълнени, страните се предоговарят за основни моменти. Част от дейностите отпадат, други са изменени. Променят се сроковете за изпълнение, някои от които се удължават с близо година. Единственото непроменена остава цената, но не и начинът на плащане.

Прочети още от “ Капитал“

„Германия – рай за БГ бегълците от закона“ извежда на първа страница в. „Монитор“

85% от екстрадираните идват от Берлин, Франкфурт и Мюнхен

Германия се е превърнала в истински рай за българските бегълци от закона. Това показват данни на Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) в Министерство на правосъдието, предоставени по искане на „Монитор“.

Според цифрите 85% от всички екстрадирани през 2018 г. са от Федерална република Германия. Всичките тези екстрадиции пък са минали през летищата на Берлин, Франкфурт и Мюнхен.

Пак тези аеропортове държат първенство и по друг показател – към тези дестинации България най-често екстрадира задържани у нас лица по искания за европейска заповед за арест или по такива за „гаранции“.

„Връщането по гаранция означава, че тези лица излежават присъди в затвори в чуждата страна, връщат се тук за участие в съдебни дела, предават ни ги са срок от 2, 3 или 6 месеца.

Прочети още от статията на в. „Монитор“

„Спешни мерки срещу скъпия ток на борсата“, четем във в. „Стандарт“

Спешни мерки за стабилизиране на цените на индустриалния ток, който се търгува на енергийната борса, започват енергийното министерство и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Очаква се на 14 януари председателят на КЕВР Иван Иванов да свика на разговор ръководителите на трите ЕРП-та, шефовете на НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток“ 2, НЕК, енергийната борса. На срещата се очаква да присъства и енергийният министър Теменужка Петкова, но не и реалните купувачи от бизнеса, съобщи „Епицентър“.

Ръководителите на дружествата ще обсъждат възможност да се доставят на борсата различни количества енергия във всички сегменти, не само в този „Ден напред“, заради който скочиха синдикатите, че цените се манипулират и заради това бяха регистрирани шокови изменения с 350% в рамките за ден през тази есен.

Прочети още от в. „Стандарт“

„Спецсъдът задържа петима по обвинение, че са изпрали 2.5 млн. лв. от КТБ“, пише в. „Капитал“

Специализираният наказателен съд задържа за постоянно под стража петима души, обвинени, че са „изпрали“ 2.5 млн. лв., които са присвоени от КТБ. Те бяха задържани при полицейска операция в четвъртък сутринта, а в събота прокуратурата внесе искане за постоянното им задържане. Обвиняемите са директорите в дружествата „Дунарит“ и „Фина-С“ Никола Киров и Иван Стойков и близките до мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев Васил Шуманов, Венцислав Тодоров и Красимир Зарев. Според прокуратурата в края на 2013 г. те са получили в хартиени пликове общата сума 2.5 млн. лв. 

Парите били изплатени от Бисер Лазов (някогашен неформален финансов директор на Цветан Василев, а сега основен свидетел на прокуратурата срещу него) по разпореждане на мажоритарния собственик на КТБ през декември 2013 г. Тезата на прокуратурата е, че петимата са знаели, че парите са присвоени от КТБ, но въпреки това са ги приели, а впоследствие са върнали част от тях на Василев.

Прочети още от в “ Капитал“

„Как да си „внесем“ автомобилен завод“, пише в. „Сега“

България още не се е научила да ухажва знакови инвеститори, затова големите проекти отиват другаде

В началото на декември правителството на Румъния отпусна 25 млн. евро на автомобилния производител „Дачия“ (част от френската група „Рено“). С тези средства румънското правителство подкрепя голям инвестиционен план на компанията, целта на който е да увеличи автомобилното производство до над 400 хиляди автомобила годишно. Още няколко компании от автомобилния сектор получиха подкрепа, в общ размер от 77 млн. евро – като общият икономически ефект от техните инвестиции е над 1 млрд. евро, включително над 400 млн. евро допълнителни данъчни приходи и нови работни места.

Възниква въпросът защо Румъния дава такива средства на автомобилните компании? Оказва се, че това не е изключение, а широко разпространена практика.

Една от малките „мръсни“ тайни на автомобилния сектор е, че заводи се строят основно в страни и региони, където автомобилните компании получават финансова подкрепа. Тези страни, които знаят как работи автомобилният бизнес, успяват да привлекат заводи. Другите – като България – нямат представа как се случват нещата и не могат да разберат защо автомобилните заводи ги заобикалят.

Прочети още от в. „Сега“

„НАП проверява търгуващите с криптовалути“ пише в. „Монитор“

Вече са възложени инспекции на 9 дружества

НАП започва проверки на дружества, чийто предмет на дейност е покупко-продажба на криптовалути, съобщават от приходната агенция. Целта е да се установи дали фирмите и техните клиенти спазват законодателството, касаещо данъците и осигуровките.

Данъчните ще изследват също принципа на работа на платформите за покупко-продажба на такива активи. Според НАП тъй като трансакциите, свързани с търговия с виртуални валути, са анонимни, има риск от укриване на приходи и неплащане на данъци.

От приходната агенция е направено проучване на български дружества, които притежават уеб сайтове за покупко-продажби на криптовалути и вече са възложили контролни действия спрямо 9 фирми. След приключване на проверките, данъчните ще анализират събраната информация и за клиентите на тези платформи, за да установят дали са декларирали доходите от извършените от тях сделки.

Прочети още от в. „Монитор“

„За София 2019-а ще е годината на метрото“ е заглавиe от в. „24 часа“

Йорданка Фандъкова обясни, че е изключително важно да се полагат усилия за това въздухът в София да става все по-чист. През последните години са успели да приведат в норма всички останали замърсители. Проблемът с фините прагови частици остава в определени дни. Все по-малко са дните със замърсяване, но то е сериозно. Инвестирано е в подобряването на обществения транспорт, за да има алтернатива за хората и да оставят колите си.

Проблемът с отоплението на твърдо гориво е сериозен. Кметът настоява да бъде инкриминирано горенето на отпадъци, което е забранено и сега. Санкциите обаче са административни и те не водят до нужния ефект.

Около 55 000 домакинства на територията на Столична община се отопляват с дърва и въглища, каза Фандъкова.

Около 20 000 домакинства ще могат да се включат в двата проекта на общината за подмяна на начина отоплителната им инсталация.

Относно казусът с винетките и Северната тангента кметът на София се извини, че не са успели с АПИ да постигнат предварително договореност. Тя благодари за това, че са били приети аргументите на общината.

За голяма част от софиянци това е градски път. Пет района се обслужват от Северната скоростна тангента, коментира Фандъкова.

Прочети ще от в. „24 часа“

„50 000 гледали шоуто в Пловдив, бутат кулата“, пише в. „Стандарт“

50 000 души са устискали на студа и са изгледали на живо откриването на Пловдив- Европейска столица на културата 2019, а над половин милион зрители са видяли по телевизията спектакъла „Ние сме всички цветове“. Десетки хиляди са и тези, които са гледали събитието онлайн в България и чужбина, похвалиха се от фондация „Пловдив 2019″, чийто екип заедно с кмета Иван Тотев благодарят на всички пловдивчани, доброволци и гости на града, че заедно са споделили емоцията.

Близо 350 журналисти, над 70 от които са представители на медии от Великобритания, Франция, Австрия, Германия, Полша, Чехия, Унгария, Холандия, Италия, Словакия и Турция са се включили в събитието. Първите статии в международната преса са вече факт. Церемонията е отразена в престижното американско издание USA Today, Euronews и много други.

Прочети още от в. „Стандарт“

Article source: https://money.bg/macro/golyamata-tol-izmama-kak-da-si-vnesem-avtomobilen-zavod.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment