// you’re reading...

Проба

Brexit вече пълни българските летни курорти

Докато драмата Brexit продължава да набира сила, една държава вече получава дивидент: България, пише британското издание The Guardian.

Курортите в югоизточната европейска държава вече записват сериозен ръст на заявките за това лято от британци, тъй като семействата от Острова се оглеждат за алтернативни, по-евтини летни дестинации.

Традиционните за по-улегналите англичани от средната класа места в еврозоната стават по-скъпи, след като паундът се срина спрямо еврото след вота от 2016 г. Изправени пред опасност от излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка, което ще удари още по-тежко валутата, семействата се опитват да се предпазят от бъдещите флуктуации, коментира изданието.

Туроператорите на Острова вече отчитат значителен ръст на сделките за ол-инклузив, като целта е разходите за храна, напитки и стаи да бъдат платени още сега.

Банките в момента дават около €1,11 за паунд, докато преди референдума обменният курс бе около €1,30. През декември туристите на някои летища във Великобритания дори получаваха едва €0,90 срещу всеки паунд, след като валутата постигна ново дъно. Очакванията са, че липсата на сделката ще предизвика още по-голям срив и ще направи лятото в Европа по-скъпо за британците.


Паундът е заплашен от брутална разпродажба без сделка за Brexit

Паундът е заплашен от „брутална разпродажба“ без сделка за Brexit

Британската валута може да се срине с над 10%

Но България, лоу-кост дестинация и с плажове, и с възможност за ски, засега се оказва печеливша от ситуацията, пише още The Guardian. Според Британската асоциация на туроператорите заявките за България през тази година се увеличават с една трета спрямо 2018 г., когато също имаше ръст. „Хората търсят различни дестинации, за да се уверят, че ще получат най-много за парите си“, казват оттам.

А британците знаят какво ще се случи с паунда при излизане без сделка, след като още миналата година външният министър предупреди за възможен спад, а централната банка дори го изчисли – 25%, което ще срине паундът под паритета с долара.

Но дори и британците, които вече са запазили своите самолетни билети и ол-инклузив хотели не са напълно застраховани. Компаниите имат право да увеличат цените с до 8% в случай на допълнителни разходи, например нови такси.

А и излизането на Великобритания ще създаде и други административни главоболия. Например здравната застраховка на британците вече няма да важи в ЕС. Възможно е това да се случи и с шофьорските книжки.

Промените ще има и при правилата за пренос на домашни любимци. Цените на разговорите в роуминг също най-вероятно няма да останат такива.

Article source: https://money.bg/macro/brexit-veche-palni-balgarskite-letni-kurorti.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment