// you’re reading...

Проба

Неутолимата жажда за пясък на Китай унищожава девствените плажове на Мозамбик

В исторически план пясъкът често е бил пренебрегван като суровина. Наскоро светът осъзна, че този ресурс всъщност не е безкраен, а най-ценните пясъчни находища в света – девствените плажове – са заплашени от изчезване, пише Quartz.

Общността Нагоня в Северен Мозамбик живее върху висока дюна с буйна зеленина от едната страна и тюркоазния Индийски океан от другата. Така трябваше да изглежда неподправеният пейзаж, от който развиващата се туристическа индустрия в Мозамбик започва да се възползва. Вместо това една китайска минна компания безвъзвратно опетни природата и живота на хората.

Amnesty International посети селото 4 пъти от 2015 г., когато безпрецедентно наводнение за първи път частично разруши населеното място. Старейшините, които живеят в района от десетилетия, не помнят подобни наводнения. Те обвиняват китайската Haiyu Mining Company за промяната на техния свят, твърди докладът на неправителствената организация.

Снимка 385842

Източник: Amnesty International

„Трябва да бъдем компенсирани за нашите загуби от китайците; техните машини блокираха водата във влажните зони“, разказва Тола, местен рибар, изгубил всичките си приспособления, струващи едва около 115 долара, но му е отнело години, за да ги събере.

„Къщата ми беше точно там, където е тази река; точно там, където виждате реката. Гледахме как водата отнася къщата. Плаках“, споделя Рома, който е загубил своя дом с две спални и всичко, което притежава.

Общността с население от 1329 жители вече е уязвима. Селището от 236 хижи, построени на дюна между Мозамбикския канал в Индийския океан и едноименната лагуна (Нагоня), не разполага с основни услуги като течаща вода и електричество. Това не е необичайно в Мозамбик, държава, която все още се опитва да се възстанови от почти две десетилетия гражданска война, завършила през 1992 г.

Снимка 385844

Източник: Amnesty International

Тези условия обаче направиха обществото уязвимо от стремежа на страната да се възползва от китайската инвестиция. През последното десетилетие правителството на Мозамбик насърчи минното дело като форма на икономически растеж, предоставяйки концесии на международни компании.

Haiyu Mining Company е създадена в китайската провинция Хайнан през 2010 г. и е регистрирана в Мозамбик през 2011 г. като съвместно предприятие за минно дело с африканската Great Wall Mining Development, базирана в Мапуто. Фирмата е дъщерно дружество на групата Jinan Yuxiao, най-големият китайски производител на улигит – минерал, съдържащ се в пясъка.

Минералите, които се намират в пясъка, са основна съставка за производството на цимент, хоросан, керемиди, тухли, стъкло, лепила и керамика. С бързорастящите си градове Китай стана най-големият потребител на бетон и пясък като суровина.

Снимка 385845

Източник: Amnesty International

Първоначално общността приветства мината, която се е появила, без да бъдат попитани местните жители, както изискват законите на Мозамбик. Те се надяват, че тя ще създаде работни места и ще развие инфраструктурата, но досега китайското предприятие предизвиква единствено загуби.

Пясъчните находища от минната дейност обхващат около 280 000 кв. м влажна зона, блокират канала, свързващ лагуната с океана, и променят потока на прясна вода, според сателитните снимки на Amnesty International.

Haiyu отрича всякакви злоупотреби, обвинявайки природни сили извън човешкия контрол. Китайското правителство отхвърли доклада с мотива, че международната организация винаги е била пристрастна към Китай. Компанията отказва да компенсира селяните, които са изгубили прехраната си.

След първоначалния доклад правителството на Мозамбик спря минната дейност в района. Когато Amnesty International се завръща в региона преди няколко седмици, минното дело е възобновено, разказа пред Quartz служителят на организацията Робърт Шивамбу.

За да разреши въпроса, правителството даде възможност да се преместят онези, които желаят да го направят. Но няколко души решиха да останат и се подготвят да съдят компанията за неетични минни практики – битка като тази на Давид срещу Голиат.

Article source: https://money.bg/business/neutolimata-zhazhda-za-pyasak-na-kitay-unishtozhava-devstvenite-plazhove-na-mozambik.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment