// you’re reading...

Проба

ФБР разследва Тесла


ФБР разследва дали „Тесла“ не е заблуждавала инвеститорите с невярна информация, включително и за обемите на произвежданите нови електрически автомобили „Модел 3“.

Служители на ФБР водят разследване, за да установят дали компанията „Тесла“ (Tesla) не е заблуждавала инвеститорите, представяйки им невярна информация, включително и за обемите на произвежданите нови електрически автомобили „Модел 3“ (Model 3), съобщи в. „Уолстрийт джърнъл“.

Разследването се води от прокуратурата в Сан Франциско, щата Калифорния, според източниците на изданието, цитирано от БТА.

ФБР проверя по-специално дали „Тесла“ не е разпространявала невярна информация за производството на „Модел 3“ и дали не е подвеждала инвеститорите за състоянието на компанията в началото на 2017 г.

Бизнес изданието уточнява, че следователите са активизирали дейността си през последните седмици, след като Тесла се споразумя с Комисия по ценните книжа и фондовите борси в САЩ по иска срещу него. Комисията твърдеше, че тя е подвела инвeститорите, тъй като не е бил осигурил сумата от 25 до 50 милиарда долара, която би била необходима за изпълнението на операция по изтеглянето на компанията от борсата, планирана от него.

След като първоначално отхвърлиха обвиненията на Комисията, шефът на компанията Илон Мъск лично и „Тесла“ се съгласиха да платят общо 40 милиона долара глоба за уреждане на въпроса, без да признаят или отрекат нарушението. Освен това Мъск прие да се откаже от председателския пост в съвета на директорите за най-малко три години като част от съдебното споразумение, макар че може да остане главен изпълнителен директор на компанията, която се превърна в негов синоним.

В четвъртък „Тесла“отчете печалба за първи път от две години, приключвайки положително третото тримесечие, което бе белязано от разследване за измама срещу Мъск. Той обаче изпълни обещанието си да изведе на печалба електромобилопроизводителя, след като успя да увеличи производството на първата електрическа кола, предназначена за масовия пазар „Модел 3“.

Чистата печалба на компанията е била $311,5 млн. За периода юли-септември спрямо загуба от $619 млн. за същия период миналата година. Това е едва третият път, в който „Тесла“ отчита тримесечна печалба за осемгодишната си история като публично търгувана копания.

 


Article source: http://www.economynews.bg/фбр-разследва-тесла-news86231.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment