// you’re reading...

Проба

Как се справят италианските Lavazza и Illy срещу световната конкуренция?

Двете най-познати имена в италианското кафе взимат мерки да подкрепят бизнеса си, надявайки се да осигурят независимостта си след навлизането на световни гиганти като Starbucks и Nestle в страната, пише The Wall Street Journal.

Lavazza и Illy наскоро трябваше да преглътнат идването на Starbucks, която отвори първия си обект в Италия миналия месец. Преди това Nestle съобщи, че ще дистрибутира кафето на Starbucks в редица държави, включително на Ботуша. А и през последните няколко години популярността на машините Nespresso на Nestle също се оказа растяща заплаха в страната на еспресото.

Италианците отговарят със собствени сделки. Този месец Lavazza придобие кафе бизнеса на Mars Inc. срещу $650 милиона, включително дълга. През този месец Illy съобщи, че JAB Holding – европейската холдингова компания зад Peet“s, Krispy Kreme и други американски брандове, ще продават капсули Illy, които ще могат да се ползват в машините Nespresso.

Самият кафе бизнес разцъфтява. Пазарът, оценен на $83 милиарда, нарасна с една четвърт през последните пет години и се очаква да се разрасне с още 16 процента през следващите пет години, по данни на пазарно проучване на Euromonitor International.

Lavazza и Illy, които се още са контролирани от семействата, които са ги основали, поемат по различни пътища. Lavazza се обърна към придобиванията, които да ѝ гарантират оставането на първа позиция сред италианските производители, а Illy предпочита сделки за дистрибуция.

Nestle, базирана в Швейцария, отговаря за почти една четвърт от пазара за кафе, ако изключим продажбите в кафенета. JAB държи 10%, следвана от Lavazza и Starbucks Corp. с по 2,5% пазарен дял.

Въпреки че им липсва мащаб, италианските компании могат да компенсират по друг начин, смята Силвия Зукони, маркетинг специалист в Nomisma. „Голямото им преимущество пред международните компании е, че те са италиански, което е много важно при кафето“, смята тя. „Еспресото е възприемано за италиански продукт“.

Множество добре познати брандове като Loro Piana и Bulgari бяха продадени от семействата, които ги контролираха, на чуждестранни инвеститори в годините след кризата. Някои от тях обаче все още успяват да се справят – включително производителят на Nutella Ferrero и паста гигантът Barilla, както и Illy и Lavazza.

По-рано тази година Lavazza хвърли светлина върху независимото ѝ бъдеще, откривайки новата си централа. Вицепредседателят Джузепе Лаваца, потомък на основателя на 123-годишната компания, използва случая, за да съобщи, че дружеството е отказало оферти за изкупуване от JAB и Nestle.

Lavazza се опитва да разшири и международното си присъствие чрез редица сделки, приодивайки бизнеси във Франция, Дания, Канада и Австралия. Лаваца посочи, че иска приходите да достигнат €2,5 милиарда до 2021 от €2 милиарда през миналата година.

Illy и сделката ѝ за дистрибуция с JAB показва, че компанията се опитва да подпише доходоносни споразумения, за да спечели от пазара на капсули. Андреа Или, председател и внук на основателя, заяви, че независимостта на компанията не е под въпрос, но в бъдеще най-вероятно ще има още подобни сделки.

Illy няма интерес в придобиванията, но агресивно инвестира в отварянето на кафенета и вече има почти 250 в 43 страни.

Article source: https://money.bg/companies/kak-se-spravyat-italianskite-lavazza-i-illy-sreshtu-svetovnata-konkurentsiya.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment