// you’re reading...

Проба

"Златните визи" отварят вратите на Европа за престъпници и корупция

Европа има нужда от свежи капитали и нови инвестиции, но може да плати висока цена за привличането им.

Т.нар. „златни визи“, предлагани от много държави от Европейския съюз, дават възможност за навлизането на криминални и корумпирани елементи, предоставяйки разрешителни за пребиваване на граждани от страни извън ЕС, които могат да платят достатъчно.

Макар и доходоносна, практиката за продажба на разрешителни за пребиваване и дори паспорти, е покана за криминални елементи, предупреждават в доклад неправителствените организации Transparency International и Global Witness.


Китайците масово изкупуват евтини имоти в Гърция

Гърция е магнит за китайците с евтините си имоти и изгодни „златни визи“

Азиатците охотно дават по 250 000 евро, за да имат дом в Атина и да пътуват в Европа

Проучването им е насочено към практиката на 14 държави от ЕС да предоставят визи или дори паспорти на тези, които могат да си ги позволят.

Надлежната проверка за криминално минало често е недостатъчна, а разрешителните дават възможност на получателите им да живеят свободно навсякъде в блока.

„По своята същност схемите за златни визи са привлекателна перспектива за престъпниците и корумпираните“, се казва в доклада на двете организации, цитиран от германския Handelsblatt.


На лов за златни визи, китайците масово изкупуват имоти в Португалия

На лов за „златни визи“, китайците масово изкупуват имоти в Португалия

Те са получили над 60% от всички разрешителни за жителство, дадени на чужденци

Гърция е евтина, Австрия много скъпа

„Ако имате много пари, които сте получили чрез съмнителни средства, осигуряването на ново място, което да наречете дом, далеч от мястото, от което сте откраднали, не е просто привлекателно, а разумно“, посочва Наоми Хърст от Global Witness.

„Схемите за златни визи предлагат сигурно убежище от властите, които биха искали да конфискуват откраднатите ви активи и свободата да пътувате, без да предизвиквате подозрение“, добавя тя.

Гърция е сред най-евтините, продавайки златните си визи само за 250 000 евро, докато Австрия е готова да продаде паспорт за 10 млн. евро. Кипър, Малта и България са останалите 3 държави, които продават паспорти. Германия не предлага нито визи, нито паспорти за пари.


Как Гърция става врата към Европа за руските и китайските инвеститори?

Как Гърция става „врата“ към Европа за руските и китайските инвеститори?

Те чакат и бързи печалби

Това е процъфтяващ бизнес. През последното десетилетие страните от ЕС са продали около 6000 паспорта и 100 000 разрешения за пребиваване, получавайки в замяна 25 млрд. евро в преки инвестиции.

Испания, Унгария, Латвия, Португалия и Великобритания водят пакета, като всяка от тях е продала повече от 10 000 визи. Гърция, Кипър и Малта са точно след тях. (По-късно Унгария прекрати своята програмата си).

Новите европейци - най-вече от Китай и Русия

Въздействието върху малка страна е очевидно в случая с Кипър. От 2013 г. островната република, известна с нарастващото влияние на руската мафия, е получила 4.8 млрд. евро от продажба на паспорти и визи. За сравнение, през миналата година един от основните й източници на приходи – туризмът – донесе 2.6 млрд. евро.


Европа се събуди за рисковете от китайските инвестиции

Европа се събуди за рисковете от китайските инвестиции

Лидерите на Стария континент се опасяват от целите на Поднебесната империя

Той се превърна в отделен бизнес сектор, като стотици адвокатски кантори, нотариуси и консултанти помагат в процеса.

Не всички държави разкриват националността на получателите на разрешителните. От осемте, които го правят, 6 съобщават за най-много кандидати от Китай, докато руснаците водят в другите две.

В Гърция турските граждани са на трето място зад китайските и руснаците. Португалия е нещо като аномалия, защото бразилците са на второ място, зад китайците, поради общия език.


Китайската сделка за €9 милиарда поставя под изпитание Португалия и Европа

Китайската сделка за €9 милиарда поставя под изпитание Португалия и Европа

Лисабон са доволни, но Брюксел не. Какво ще направят акционерите?

Двете неправителствени организации са особено критични към Кипър и Португалия, за това, че не предприемат необходимите задълбочени проверки за криминално минало на кандидатите. Малтийските служители извършват по-внимателни проучвания, но са прекалено толерантни и приемат твърде много неща, твърдят експертите.

Те призовават ЕС да хармонизира правилата за такива практики. Кандидатите и техният източник на средства изискват внимателно проучване. Държавите членки трябва да обменят информация за кандидатите, които са отхвърлени.

Трябва да има санкции срещу страните-членки, които не спазват тези правила, призовават двете организации.

Article source: https://money.bg/investments/zlatnite-vizi-otvaryat-vratite-na-evropa-za-prestapnitsi-i-koruptsiya.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment