// you’re reading...

Проба

Трите причини, които карат инвеститорите да са притеснени за гръцките банки

През последните седмици фондовият пазар в Гърция премина през доста тежки дни, а най-потърпевши се оказаха банките в страната. Индексът, отразяващ тяхното представяне, се срина с 42,47% през последните три месеца, а причината за предпазливостта и дори отдръпването на инвеститорите се основава на три причини, пише местното издание Kathimerini.

„Тези три фактора са свързани с поставените високи цели за намаляването на екзпозициите необслужвани кредити, проблемите, свързани с инструментите за намаляването на тези портфейли, както и очакваните през 2019 година повишени капиталови изисквания за банките“, посочва медията.

Може да се каже, че това са трите причини, заради които инвеститорите са притеснени и се разделят с активите си в банковия сектор.


След период на спокойствие Гърция е заплашена от нова криза. И тя може да дойде от банките

След период на спокойствие Гърция е заплашена от нова криза. И тя може да дойде от банките

Капитализацията на банковия сектор се сви с над 40% за последните три месеца

В анализа се посочва още, че макар разпродажбата на фондовия пазар да е краткосрочна, та изправя финансовите институции в Гърция пред сериозни предизвикателства и ще ги постави под натиск, както в краткосрочен, така и в средносрочен план.

Въпреки че данните в момента говорят за добра капиталова адекватност на четирите системни банки в южната ни съседка, експерти предупреждават, че банките ще трябва да положат сериозни усилия, за да задържат това ниво.

Постигането на тази цел от своя страна е свързана с изпълнението на всички поети от тях ангажименти. Преди време стана ясно, че до края на 2021 година финансовите институции ще трябва да намалят лошите кредити значително от настоящето им ниво между 43 и 54% до между 17 и 22%.

Това означава, че те ще търсят купувачи на портфолио необслужвани заеми за внушителните 45 милиарда евро.


Гръцките банки готвят продажбата на 2 пъти повече лоши кредити от всички заеми у нас

Гръцките банки готвят продажбата на 2 пъти повече лоши кредити от всички заеми у нас

Те са поели ангажимент пред ЕЦБ да намалят портфолиото си необслужвани заеми с 45 милиарда евро

Article source: https://money.bg/finance/trite-prichini-koito-karat-investitorite-da-sa-pritesneni-za-gratskite-banki.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment