// you’re reading...

Проба

Турция призова бизнесът да свали цените с 10%

Частният сектор в Турция се е съгласил да намали цената на стоките с поне 10 процента, заяви министърът на финансите Берат Албайрак, цитирани от Reuters.

Съобщението не успя да развълнува пазарите, като лирата слабо поевтиня до 6,1484.

От началото на годината лирата поевтиня с близо 4 процента, пращайки цените на всичко от храните до горивата в небесата и нарушавайки доверието в развиващи се пазар. Разпродажбата бе заради огромните дългове на турските компании в чуждестранна валута и притесненията, че президентът Реджеп Тайип Ердоган има твърде голямо влияние върху централната банка.

„Борбата срещу инфлацията и за ценова стабилност не е борба, която може да бъде водена само от държавата и институциите“, заяви министърът на финансите. По-рано днес Bloomberg разказа, че държавната машина е задействала и общинските полицаи срещу повишаването на цените.


Ердоган бори инфлацията с полицаи

Ердоган бори инфлацията с полицаи

Общинска полиция обикаля магазините, търсейки сметка за повишените цени

Понижението на цените с 10% е доброволно, твърди министърът, и ще засегне стоките, които са част от ценовата кошница. Програмата включва и замразяване на цените на електроенергията до края на годината и ускоряване на връщането на ДДС.

Албайрак призова турците да предпочетат стоките на компаниите, които намалят цените, „наказвайки“ тези, които се опълчват на държавната директива. И обяви горещ телефон за граждани, на които те могат да се оплакват от „необичайни“ скокове на цените.

В понеделник стана ясно, че Министерството на търговията е поискало от над 100 компании обяснения за увеличението на цените на стоките им.

Днес Международният валутен фонд намали прогнозата си за растежа на турската икономика от 4 процента до 0,4 процента през 2019 г.

Article source: https://money.bg/finance/turtsiya-prizova-biznesat-da-svali-tsenite-s-10.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment