// you’re reading...

Проба

S&P потвърди кредитния рейтинг на Китай на ниво „A+“

Международната рейтингова агенция SP Global Ratings (SP) потвърди дългосрочния суверенен кредитен рейтингна Китай на ниво „A+“ със „стабилна“ прогноза.

Краткосрочният кредитен рейтинг на страната се запазва на равнище „A-1″., се посочва в съобщението на агенцията.

Запазените кредитни рейтинги на Китай отразяват увереността на SP в правителствените реформи, в прогнозирания ръст и показателите за силните външни измерители. На фона на тези силни страни на Китай, агенцията отбелязва слабите кредитни фактори, ниското ниво на средните доходи в страната.

Стабилната прогноза отразява мнението на агенцията за това, че Китай ще съхрани устойчивия темп на растеж на БВП и ще подобри финансовите си показатели в следващите 3-4 годни. Съгласно очакванията на SP ръстът на БВП ще остане над 5 на сто годишно.

Изменения в политиката са помогнали в управлението на кредитния ръст и намаляването на зависимостта на икономическия растеж от държавните инвестиции. Ако тези тенденции подържат, рисковете пред финансовата и икономическата стабилност на Китай ще се намалят, се казва в съобщението на SP.

При това се отбелязва, че нивото на новите кредити както в държания, така и в частния сектори, остава високо и може да се ускори, ако икономическия ръст се забави. За периода 2018-2021 г. агентство агенцията очаква ръст на бюджетния дълг спрямо БВП от 2,6 – 3,4% ежегодно.

Article source: https://money.bg/finance/s-p-potvardi-kreditniya-reyting-na-kitay-na-nivo-a.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment