// you’re reading...

Проба

Сблъсъкът САЩ-Китай заплашва да се превърне в икономическа Студена война

Последните няколко месеца, в които САЩ и Китай се обстрелват с мита, може да са само началото на продължителен икономически конфликт. Фондовите пазари в двете държави се покачиха тази седмица, въпреки прогнозите за нови тарифи.

Според анализатори митата не са толкова тежки, колкото очакваха търговците, и все още има надежда за помирение. Но реалността може да е друга, тъй като двете най-големи икономики в света, всяка от която идва от напълно различна култура, преследват собственото си развитие.


САЩ се реши на нов удар: тежки мита върху китайски стоки за $200 милиарда

САЩ се реши на нов удар: тежки мита върху китайски стоки за $200 милиарда

Новите тарифи сериозно ще засегнат потребителите

„Сега трябва да помислим дали тази настояща търговска война ще се превърне в икономическа студена война. Надяваме се, че няма да се случи“, каза Джин Улрих, изпълнителен директор и заместник-председател на бизнеса в Азиатско-тихоокеанския регион на JP Morgan Chase.

„Все още има шанс двете страни да седнат на масата за преговори. И все още има шанс да се постигне някакво помирение – всички знаем, че ако търговската война продължи, това ще бъде ситуация, в която всички губят. Никой в ​​света няма да спечели“, обясни тя по време на конференция на Световния икономически форум в Тиендзин.


САЩ или Китай: Кой печели търговската война досега?

САЩ или Китай: Кой печели търговската война досега?

6 месеца след въвеждането на първите мита резултатите са разнопосочни

Според нея китайските власти няма да се огънат, независимо от мерките срещу страната. „Китай няма да промени вътрешната си политика поради външен натиск“, убедена е Улрих.

Основната причина за търговския конфликт е съревнованието между двете водещи икономики в технологиите. „Проблемът е в технологичната сфера, където и Китай, и САЩ искат да бъдат лидери. Китай, разбира се, вече е пионер в много области“, каза Улрих.


Икономист: САЩ ще изгубят търговската война

Икономист: САЩ ще изгубят търговската война

Щатите са силно зависими от Китай, смята Стивън Роуч

„5 години преди САЩ“

Пекин е по средата на дългогодишни усилия да премине към икономика, разчитаща основно на потреблението, а не на производството. Правителството стартира програма „Произведено в Китай 2025″, за да насърчи местните технологични иновации.

„Смятам, че Китай е 5 години преди САЩ, когато става въпрос за степента, в която цифровизацията е интегрирана в тази икономика“, каза Арун Сундарараджан, професор в бизнес училището Стърн в Нюйоркския университет.


5G носи свръхзвуков интернет, а Китай надделява във войната със САЩ и Европа

5G носи свръхзвуков интернет, а Китай надделява във „войната“ със САЩ и Европа

Старият континент е най-изостанал в надпреварата за най-актуалната технология

Въпреки това САЩ все още са пред Китай по отношение на изследванията и развитието на изкуствения интелект. А Япония надминава и двете страни в индустриалната роботика, обясни професорът.

Администрацията на Тръмп заяви, че ще атакува плана „Произведено в Китай 2025″. Последният кръг от мита върху китайския внос в САЩ, засягащ продукти на стойност 200 млрд. долара, ще влезе в сила на 24 септември с налог от 10%, преди да нарасне до 25% на 1 януари. Пекин планира контрамита на стойност 60 млрд. долара върху американски внос, с тарифи от 10% и 5%.


Китай започна да усеща ефекта от митата

Китай започна да усеща ефекта от митата

Намаляват производството и търсенето

Според анализатори на JP Morgan тарифите да се отразят на растежа на брутния вътрешен продукт на Китай, съкращавайки го с 0.6 процентни пункта. Подобно забавяне би добавило към съществуващия отрицателен натиск върху икономиката, дължащ се на усилията на Пекин за намаляване на зависимостта от дълга и на прехода към растеж, основан на потреблението.

„Няма да е лесно. Пътят ще е неравен“, смята Улрих.

Article source: https://money.bg/economics/sblasakat-sasht-kitay-zaplashva-da-se-prevarne-v-ikonomicheska-studena-voyna.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment