// you’re reading...

Проба

Родният град на Путин иска да плати дълговете си с пари от Китай

Родният град на руския президент Владимир Путин – Санкт Петербург проучва китайските дългови пазари, тъй като се готви да продаде облигации, за да плати разходи, натрупани отчасти заради Световното първенство.

„Прилична“ част от първите продадени облигации на града за 5 години бе купена миналата година от Индустриалната търговска банка на Китай, най-големият кредитор в света по активи, пише Bloomberg.

Служители от местната власт обсъдиха продажбите на облигации, деноминирани в рубли, със свои колеги от Шанхайската борса, а на теория е възможно и използването на юани, посочи председателят на финансовата комисия на Санкт Петербург Алексей Корабелников.

Но докато не получи зелена светлина от руското финансово министерство, вторият най-голям град в Русия ще продължи да продава дълг на вътрешния пазар.


Единственият руски град, който печели, а не задлъжнява заради Световното

Единственият руски град, който печели, а не задлъжнява заради Световното

Москва харчи бясно, но няма проблеми, защото е безспорен център на руската икономика

„Има усложнения, които трябва да бъдат решени на държавно ниво. Не можем да решаваме преди министерството на финансите и не планираме да го правим – в крайна сметка те са тези, които определят политиката в тази област“, заяви Корабелников.

Путин и други високопоставени политици призоваха руснаците да заложат на бизнеса с Азия, откакто САЩ и съюзниците му наложиха санкции на Русия, изолирайки няколко от най-големите корпорации в страната от международните финансови пазари.

Докато някои компании продават т.нар. панда облигации (облигации на чужди компании, деноминирани в юани), плановете на руското министерство на финансите за директна продажба на дълг в Китай се бавят, а забраната за продажби в чужбина на руските региони и общини означава, че места като Санкт Петербург не могат да действат сами.

В очакване на министерството

„Евентуално бихме могли да помислим за емисия в юани, но финансовото министерство стои на пътя ни. Първо трябва да се вземе решение на ниво министерство, преди нещо подобно да се направи от регионите“, обясни Корабелников.


Как Москва кара руснаците да си платят за Световното

Как Москва кара руснаците да си платят за Световното

По-висок ДДС, по-високи такси, по-късно пенсиониране

Според ръководителя на отдела за дълга на руското финансово министерство Константин Вишиковски условията все още не са напълно подходящи за първата продажба на държавни облигации, деноминирани в юани.

Продължава да се работи върху създаването на пазар за ценни книжа в юани в Русия и върху привличането на китайски инвеститори, но е необходима повече двустранна работа, каза той през април.

Санкт Петербург ще се опита да привлече 35-40 млрд. рубли (522-603 млн. долара) през тази година, според Корабелников. Той предпочита традиционните инструменти, отчитайки политическото напрежение и сътресенията на развиващите се пазари, но обмисля и варианти като ценни книжа с плаваща лихва и свързан с инфлацията дълг.

„Трябва да изчакаме, докато макроикономическата ситуация стане по-стабилна и геополитическият натиск намалее. Досега те се увеличават и рисковете са значителни“, отбеляза той.


Колко ще спечели Русия от Световното по футбол?

Колко ще спечели Русия от Световното по футбол?

Изчисленията на организаторите и опита на предишните домакини

Футболно харчене

Санкт Петербург отчете най-големия си бюджетен дефицит от 5 години през 2017 г., тъй като градът похарчи значителни средства за инфраструктура покрай изминалото Световно първенство по футбол, според Fitch Ratings.

Разходите ще продължат, тъй като градът разширява метрото си и строи нова линия, за която ще бъдат нужни около 100 млрд. рубли (1.5 млрд. долара) през тази и следващата година, твърдят от рейтинговата агенция.

Все пак общият дълг на общината ще остане нисък до 2020 г., равнявайки се на по-малко от 15% от настоящите приходи, според Fitch. Доходността по облигациите на стойност 30 млрд. рубли (452 млн. долара), продадени през миналата година, се покачи със 136 базисни пункта от юли досега, достигайки 9.03%.

„Разбира се, че ще бъде по-скъпо да се продава от миналата година. Зависи дали ще има допълнителни санкции срещу Русия. Има много параметри, които все още не знаем“, заяви Корабелников.

Article source: https://money.bg/finance/rodniyat-grad-na-putin-iska-da-plati-dalgovete-si-s-pari-ot-kitay.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Image and video hosting by TinyPic

Новини по дати

септември 2020
П В С Ч П С Н
« авг    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Валутни курсове

 AUD =  1.10599 лв
 CAD =  1.27093 лв
 GBP =  2.19583 лв
100  JPY =  1.64204 лв
 USD =  1.76137 лв