// you’re reading...

Проба

Сърбия договаря 1,5 милиарда долара инвестиции с Китай

Сръбското правителство ще преговаря за привличане на инвестиции на стойност от 1,5 милиарда долара или 1,3 милиарда евро от Китай в рамките на срещата на Световния икономически форум в китайския град Тиендзин, която ще се проведе между 18 и 20 септември. Това потвърждава сръбският финансов министър Синиса Мали, цитиран от сайта SeeNews.

„Сърбия ще търси възможности за партньорство с китайски инвеститори и очаква да подпише около десет икономически споразумения в рамките на събитието“, обяснява той.

По думите на Мали приоритетни за сделките ще бъдат инфраструктурния сектор, транспорта, земеделието, индустрията и информационните технологии. Министърът допълва, че резговори в тази посока се водят с представители на „най-големите китайски компании“.

На срещата ще присъства китайският президент Си Дзинпин, както и сръбския му колега Александър Вучич.

От началото на годината западната ни съседка е успяла да привлече преки чуждестранни инвестиции от 1,4 милиарда евро, което е с 15,6% повече в сравнение със същия период на предходната 2017 година.


Китайската Zijinshan купува сръбския гигант RTB Bor срещу $1,26 милиарда

Китайска компания купува сръбски гигант в минната индустрия срещу $1,26 милиарда

Сделката включва изплащането на $200 милиона дългове на дружеството

В началото на месеца стана ясно, че една от водещите компании, добиващи злато в Китай, ще стане мажоритарен собственик на сръбския гигант в минната индустрия RTB Bor. Групата Zijinshan ще бъде мажоритарен собственик с дял от 63% от акциите срещу 1,26 милиарда долара.

През юли пък стана ясно, че отново китайски гигант ще строи най-големият завод за стомана в Сърбия, като вложението в него възлиза на 150 милиона евро.


Китай влага €150 милиона в най-големия завод за стомана в Сърбия

Китай влага €150 милиона в най-големия завод за стомана в Сърбия

Инвecтициитe в нoвo oбopyдвaнe ca предвидени за cлeдвaщитe 2 гoдини

Article source: https://money.bg/politics/sarbiya-dogovarya-1-5-miliarda-dolara-investitsii-s-kitay.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment