// you’re reading...

Проба

1.8 млн. българи пътуват като туристи


Около 30 процента от българите, или почти всеки трети наш сънародник, е направил поне веднъж туристическо пътуване с лична цел (зад граница или вътре в страната), сочат данни от анализ на Евростат за туристическите пътувания на гражданите на ЕС през 2016 г. Средният показател за пътуванията на европейците е почти двойно по-голям от нашия – 62 на сто от европейските граждани са пътували поне веднъж с цел туризъм през въпросната година.

Според данните на европейската статистика – у нас над 1,8 млн. сънародници са направили поне веднъж пътуване с цел туризъм през 2016 г. В огромната си част обаче тези пътувания са били вътре в страната (около 26 на сто от общо 30-те процента), като само 2 процента от пътуващите българи са правили туризъм зад граница, а други 2 процента са предприели комбинирано пътуване.

Средният разход на пътуващ българин с цел туризъм зад граница е бил 156 евро, при 336 евро среден разход за туризъм за жител на ЕС, отчита още Евростат.

Данните на европейската статистика в общи линии съвпадат и с данните на НСИ за пътуванията на българите през изминалата 2017 г. – най-голям дял са били пътуванията на българите вътре в страната (около 85 та сто от всички пътувания). Около 11 на сто от пътуванията на българите са били зад граница, а около 4 на сто са били смесени – вътре в страната и зад граница.

Средният разход на едно лице при пътуване в страната е бил около 200 лева, а зад граница – малко над 500 лева, отчита НСИ. Най-голямото перо при пътуването на българите вътре в страната са били нощувките и храната (около 40 на сто), а зад граница – транспорта (около 30 на сто).

Относителният дял на самостоятелните пътувания на българите (вътре в страната и без резервация) е бил 95 на сто, а зад граница и също без резервация – 63 на сто.

Най-активни в туризма са били българите във възрастовата граница 25-45 години – близо половината от всички пътувания са били на хора в тази възрастова категория. 

 


Article source: http://www.economynews.bg/18-млн-българи-пътуват-като-туристи-news85153.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment