// you’re reading...

Проба

Катар купи още 14% от най-голямата руска компания

Швейцарският търговец на суровини Glencore завърши сделката по продажбата на 14,16% от акциите на „Роснефт“. Купувач е Суверенният фонд на Катар (QIA), съобщиха от Glencore.

По този начин прекият дял на QIA в активите на най-голямата руска компания вече е 18,93%, а делът на Glencore спада до 0,57%.

Правителствената комисия по чуждестранните инвестиции е одобрила придобиването от Суверенния фонд на Катар на 14,16% от акциите на „Роснефт“. 

Съвместното предприятие между Суверенния фонда на Катар и Glencore – QHG Shares Pte. Ltd. подписа през декември 2016 г. споразумение за купуването от „Роснефтегаз“ на 19,5% от акциите на „Роснефт“. За целта QIA вложи в съвместното предприятие 2,5 милиарда евро собствени средства, а Glencore – 300 млн. евро, останалите пари за сделката бяха предоставени от банки.

През април тази година стана известно, че QIA има намерение да придобие от QHG Shares Pte. Ltd. 14,16% акциите на „Роснефт“. Първоначално този дял от консорциума между катарския фонд и Glencore имаше намерение да се купи от китайската компания CEFС. Но след това стана ясно, че китайската копания се разследва за корупция и сделката пропадна.

Article source: https://money.bg/deals/katar-kupi-oshte-14-ot-nay-golyamata-ruska-kompaniya.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment