// you’re reading...

Проба

Забраната за пушене остава


Парламентът не прие предложението на „Обединени патриоти“ да се върнат помещенията за пушачи и непушачи в заведенията. Промените в Закона за здравето бяха отхвърлени на първо четене с 25 гласа „за“, 69 „против“ и 45 въздържали се.
Със законопроекта се предвиждаше забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да отпадне за някои обекти, като се въвеждаха ясни правила за тези от тях, в които по изключение ще се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения. Досега допусканото изключение е само за обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата. Предвиждаше се към тези обекти да се добавят и плавателните съдове, както и не повече от 50 на сто от търговската площ на залите за консумация на място в определени видове заведения за хранене и развлечение (ресторанти, питейни заведения, кафенета, кафе-клубове, барове и дискотеки), с изключение на интернет кафе-клубове, кафе-клубове за игри, кафенета в спортни зали и барове-спортен център. Предлагаше се и завишаване на глобите и имуществените санкции при констатирани нарушения.
Валентин Касабов /“Обединени патриоти“/ коментира, че законът не се спазва и затова предлагат да се регламентира старото положение – пушачи-непушачи.
Валентина Найденова /“БСП за България“/ посочи, че предложеният проект е удар върху всичко, постигнато до тук за опазване на нацията от тютюнопушене. С много труд и време беше постигната тази забрана, отбеляза тя.
В подкрепа на запазването на забраната за тютюнопушене на закрито в парламента са постъпили становища от Министерството на здравеопазването, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта, Националната мрежа за децата, Коалиция за живот без тютюнев дим, Гражданска инициатива „България без дим“ и други.БТА


Article source: http://www.economynews.bg/забраната-за-пушене-остава-news85418.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment