// you’re reading...

Проба

Американската компания Element Electronics може да спре работа заради митата на САЩ

При въвеждането на първите мита върху китайския внос от страна на Белия дом малка американска компания се надява, че те ще й помогнат да разшири бизнеса си. Няколко месеца по-късно обаче от ръководството й осъзнават, че тарифите могат да са тези, които да принудят фирмата да спре работа.

Шефовете на базираната в Южна Каролина Element Electronics, която е единствената американска компания, специализирана сглобяването на телевизори в Америка, смятаха, че ограниченията върху китайския експорт ще им помогнат да се борят с конкуренцията на по-евтините азиатски модели.

По-късно обаче администрацията на президента Доналд Тръмп разшири обхвата на митата, като в списъка бяха включени частите за телевизори, но не и готовите такива.


Производители на смартфони се местят от Китай в Източна Европа заради търговската война

Производители на смартфони се местят от Китай в Източна Европа заради търговската война

Някои от тях избират Чехия и Полша, за да отворят нови заводи

Сега в резултат на това от Element Electronics са на ръба да прекратят напълно операциите си в Щатите.

„Не мога да повярвам, че намеренията на американското правителство са да затворят нашия завод в Южна Каролина“, коментира Дейвид Баер от компанията в рамките на дискусия, организирана от правителството по повод ефекта от потенциалните тарифи.

„В това няма никакъв смисъл. Единственото логично обяснение е, че се е получила някаква грешка и от администрацията не са я отчели“, казва още той, цитиран от CNN Money.

От Element Electronics вече са потвърдили пред властите, че са принудени да освободят 126 служители, които са почти всички, работещи в завода им в град Уинасборо.


Компания в САЩ съкращава почти всички служители заради митата на Тръмп

Компания в САЩ съкращава почти всички служители заради митата на Тръмп

118 души остават без работа

По думите на Баер базата ще затвори след като компанията приключи с планираната продукция през октомври. От компанията вече са започнали да преместват бизнеса си в чужбина, като от ръководството все още не посочват къде точно.

Администрацията на Тръмп обмисля да наложи между мита 10 и 25% на LCD панелите и дънните платки, което е част от нов пакет ограничения за китайския внос. Той ще засегне експорт на стоки, изчислявани на 200 милиарда долара.

Article source: https://money.bg/business/amerikanskata-kompaniya-element-electronics-mozhe-da-spre-rabota-zaradi-mitata-na-sasht.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment