// you’re reading...

Проба

Поскъпване на въглищата иска синдикат


   КТ „Подкрепа“ настоява за спешно увеличение на цената на въглищата, добивани от мини „Марица-изток“, с поне 15 процента за плавно компенсиране на периодите с неизвършвани разходи и ненаправени инвестиции.  Позицията на синдиката беше представена днес на пресконференция от лидера на КТ „Подкрепа“  Димитър Манолов и от синдикални представители от региона на „Мини Марица-изток“.     
    Според КТ „Подкрепа“ 40 процента от производството на електроенергия  в България е застрашено.  Причината е, че в минно-енергийния комплекс „Марица-изток“ са налице предпоставки за неуправляемо съчетание на геоложки, технически, технологични, транспортни, финансови и екологични рискове с каскадни и катастрофални последици на площ до 100 кв.км, смятат от конфедерацията.
    Ако не се вземат спешни мерки, реалното развитие на ситуацията е недостиг на електроенергия, драстично повишени цени и напрежение във всички сфери на индустрията и обществения живот, допълниха от КТ „Подкрепа“.
    Синдикатът настоява до средата на настоящата година да се премахнат ценовите дисбаланси и недостатъци на действащата система за изчисляване на цената на въглищата, добивани от Мини „Марица-изток“. Свързано с това увеличение на цената на електроенергията, произведена от ТЕЦ „Марица-изток 2″ с поне 10 процента както на регулирания от енергийните комисари пазар, така и в дългосрочните договори. Изготвяне на план за действие през следващите 10 години, обоснован с инвестициите за ограничаването на вредните емисии и всички съответствия с новите европейски екологични изисквания, искат още от синдиката.
    От КТ „Подкрепа“ уточняват, че ТЕЦ „Марица-изток 2″ има много малък относителен дял на регулирания пазар и това на пръв поглед „чудовищно увеличение“ е възможно да не повлияе на сметките на битовите абонати.
    КТ „Подкрепа“ заявява, че е недопустимо в Мини „Марица – Изток“ от години да не се извършват необходимите дейности за рехабилитация на старата 50-60 годишна техника. Според синдиката всяка година във въгледобивното дружество не се извършват дейности за поне 50 милиона лева. Недопустимо е и че цената на въглищата е подценена с 50 процента спрямо пазарните борсови стойности и с между 15 и 30 процента, спрямо себестойността, пресметната по методиките на утвърдени консултантски фирми, експертни становища и специалните стандарти, смятат от синдикалната организация.БТА


Article source: http://www.economynews.bg/поскъпване-на-въглищата-иска-синдикат-news82046.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment