// you’re reading...

Проба

Цената на замърсяването: Животът на 9 милиона души и $4,6 трилиона за икономиката

Замърсяването във всички негови форми е убило 9 милиона души през 2015 година, а негативният ефект от него е струвал на глобалната икономика 4,6 трилиона долара. Това показват изчисленията на Lancent Commission Pollution and Health.

Според доклад на организацията по-малко развитите държави имат по-чести случаи на заболявания заради замърсяването и по-високо ниво на смъртност. То своя страна това намалява продуктивността и свива икономическия растеж с между 1 и 2% годишно.

Заболяванията, причинени от замърсяване на въздуха, водата или почвата, са причина за един на всеки шест смъртни случая в световен мащаб.

„Бях шокиран, когато започнах да разглеждам числата и да отчитам ефектът върху здравето на хората“, коментира Ричърд Филър, който е един от основателите на Lancent Commission Pollution and Health.

„В научните среди не смятам, че има разногласия по отношение на съотношението между разходите и ползите от контролирането на замърсяването“, коментира професор Франческа Доминити от Харвардския университет.

„Основната бариера е политическа, не научна“, допълва тя, цитирана от Bloomberg.

Според авторите на доклада държавите не могат да заличат връзката между замърсяването и икономическия растеж, като за пример дават Щатите. От 1970 година брутният вътрешен продукт (БВП) на Сащ, с отчетена инфлация, е нараснал с 250%.

Именно през тази година американския президент Ричард Никсън подписва споразумението за чист въздух Clean Air Act.

За същия период концентрацията на замърсители на атмосферата, като олово, прахови частици и серен диоксид, е спаднала със 70 на сто.

Article source: https://money.bg/economics/tsenata-na-zamarsyavaneto-zhivotat-na-9-miliona-dushi-i-usd4-6-triliona-za-ikonomikata.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment