// you’re reading...

Проба

МВФ прогнозира 2300% инфлация във Венецуела

Брутният вътрешен продукт на Венецуела ще се съкрати през 2017 година с 12 процента. А инфлацията в страната ще достигне през тази година 653% , а през следващата 2018-а ще скочи до 2300%, отбелязва доклад на Международния валутен фонд.

Усилването на политическата криза във Венецуела представлява сериозна пречка за икономическата активност, която според прогнозите на Фонда, ще спадна се над 10 процента през 2017 година. Следствие от негативните процеси е намаляването на петролното производство в страната, както и увеличаване на общата несигурност в страната, се посочва още в доклада на МВФ, цитиран от РИА Новости .

На фона на другите държави от Латинска Америка, Венецуела фактически остава единствената с отрицателни показатели за икономически растеж през тази и следващата година.

МВФ отбелязва, че като цяло за региона се прогнозира ръст на брутния вътрешен продукт от 1,2 на сто. Докато през 2016-а, освен във Венецуела, икономически спад бе отчетен в Бразилия, Аржентина и Еквадор. Понижение на БВП за 2017 и 2018 година ще се наблюдава само във Венецуела, се посочва доклада на Фонда.

В сравнение с 2016-а годишната инфлация в страната, според експертите, ще нарасне повече от девет пъти (с 254% до более 2300%). Пролетта МВФ прогнозира, че процесите на икономическа рецесия в страната ще доведат до инфлация от 720% през текущата година и 2068% – през 2018 година.


Венецуела: от най-богатата южноамериканска страна до най-закъсалата икономика

Венецуела: от най-богатата южноамериканска страна до най-закъсалата икономика

Кратък поглед върху съдбата на държавата

Ситуацията във Венецуела придоби тежък характер през последните години – дефицит на основни стоки, падане на доходите и галопираща инфлация. Приходите на държавата драстично се намалиха от понижението на петролните цени, както и от масовите протести против политиката на президента Николас Мадуро.

Article source: https://money.bg/economics/mvf-prognozira-2300-inflatsiya-vav-venetsuela.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment