// you’re reading...

Проба

Трите неща, с които хората първо ще трябва да свикнат, ако се преместят на Марс

Илън Мъск е не просто успешен предприемач и рисков играч, но и един от най-големите визионери на нашето време. Освен, че той преди години застана твърдо зад идеята за електромобилите със своята Tesla, Мъск заяви сериозни амбиции в космическата индустрия.

Шефът на SpaceX смята, че хората трябва да се насочат към Марс, където да направят хабитат. Според него е възможно в следващите между 40 и 100 години милион души да заживеят на Червената планета. Ако това наистина се случи, какви ще са първите неща, с които те ще трябва да свикнат там?

Смяна на сезона

Условията на Марс далеч не са като тези на Земята. Там средната температура е минус 55 градуса по Целзий. Заедно с това често има пясъчни бури, чиято сила би могла да бъде смъртоносна. Освен това планетата има изключително ниско атмосферно налягане – около 1% от това на Земята.

Липса на вода

Заради екстремните условия да намериш вода в течна форма на Марс е почти невъзможно. Смята се, че има много залежи в находища под повърхността, но извличането на водата от тях е изключително трудно.

Магнитно поле

Силното магнитно поле е друго нещо, което помага на живота на Земята. То създава поле при въртенето на планетата и отклонява космическите лъци и други видове радиация. На Марс този проблем би могъл да се реши с използването на магнитен генератор, който да създава такова и на Червената планета.

Article source: https://money.bg/panorama/trite-neshta-s-koito-horata-parvo-shte-tryabva-da-sviknat-ako-se-premestyat-na-mars.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment