// you’re reading...

Проба

Русия с ръст от 1,7% за девет години


Руското общество е изправено пред важно решение: да се съгласи на продължителна стагнация с увеличаване на бедността и на изоставане от развитите страни и близките си съседи, пише в. „Независимая газета“.

Правителството е взело решение за дългосрочен план на развитие, който не предлага никакво особено развитие. Този план е оформен под формата на проекта за бюджет в рамките на три години, който беше предложен на обществеността – „в пълно съответствие с действащото законодателство“. Фактът на утвърждаването на този бюджет от парламента ще означава обществено съгласие с ръста на бедността и изоставането на страната от нейните конкуренти. И няма да има никаква измама – основните числа и ключови решения в перспектива вече са публикувани и чакат утвърждаване от обществото. “Т.е. като в съветските времена властите обещаваха на гражданите постоянен ръст на благосъстоянието – и лъжеха. А сегашните власти обещават ръст на бедността – и не лъжат”, пише „Независимая газета“.

През последните девет години руската икономика е нараснала с 1,7%. Средният годишен прираст на БВП фактически е бил близко до нулата, по-точно под 0,2%. Сега се предлага на обществото да се съгласи с второ „загубено десетилетие“, през което Русия ще продължи да изостава от останалата част от света по темпове на развитие с няколко пъти. През първото „загубено десетилетие“ гражданите на Русия видяха как по размер на заплатите ги изпреварва Китай, а по потребителски разходи – Казахстан.

При това нивото на бедността се оказа на рекордно високо равнище за последните 10 г., а БВП падна за няколко години със 74% в доларово изражение. През 2020 г. Китай, Индия и Турция ще изпреварят Русия по БВП на глава от населението.

Към 2025 г. Русия може да се срине в глобалния рейтинг на икономиките от 6-то на 10-15 място. По обем производство на глава от населението Русия вероятно ще се плъзне от сегашното 52-ро място в света на 65-70 място. От „Независимая газета“ добавят, че през последните 26 г. икономиката на Русия е нараснала с 13 %, а световният БВП се е увеличил за същия период със 148%. /БГНЕС
 

 

 

 

 

Article source: http://www.economynews.bg/русия-с-ръст-от-17-за-девет-години-news79888.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment