// you’re reading...

Проба

"Разходите за болнични стигнаха рекордни нива", "1000 лева за бавачка, 500 лева за частна градина"

„Разходите за болнични стигнаха рекордни нива“ е водещo заглавиe на в. „Сега“

Растат сумите и за сметка на работодателя, и за сметка на НОИ

Огромен ръст на болничните до третия ден, които са за сметка на работодателя, но и на разходите на НОИ за тези обезщетения показват данни на НОИ, изискани по Закона за достъп до обществена информация от Българската стопанска камара. За 6 години броят на болничните дни за сметка на работодателя се е увеличил със 120%. Осигурителният институт пък миналата година е изплатил 446 млн. лв. за обезщетенията от четвъртия ден нататък. Това са рекордни разходи от 2009 г., откакто има публични данни за тези обезщетения.

Прочети още от статията на в. „Сега“

„Броим 1000 лева за бавачка, 500 лева за частна градина“ извежда на първа страница в. „Монитор“

Часовете по чужд език и транспортът надуват цената

До 1000 лева месечно за частна бавачка трябва да извадят родителите, чиито деца не са приети в общинска ясла или градина и в същото време нямат баби, на които да ги поверят. Двойно по-евтино може да излезе решението им да заложат на частна детска градина. Това показва проверка на „Монитор“ в големите градове в страната. Според данни на Министерството на образованието и науката у нас има 94 частни детски градини 73 от които са в София. Месечните такси вървят средно около 500 лева, като може да се намерят и забавачки срещу 300 лева. Тарифата обаче може да скочи и до 800 лева, в зависимост от услугите, които се предлагат.

Платените детски заведения разполагат със собствена кухня и спортна площадка, постоянен медицински контрол и консултации с психолог и логопед.

Прочети още от статията на в. „Монитор“

„WannaCry зарази над 200 000 компютъра в 150 държави“ четем на първа страница на в. „Труд“

Глобалната кибератака от петък е взела повече от 200 000 жертви в над 150 държави. Това обяви изпълнителният директор на „Европол“ Роб Уейнрайт.

„Никога не сме виждали нещо подобно“, каза той пред британската телевизия ITV. „Последният брой е над 200 000 жертви в най-малко 150 държави. Много от тези жертви са фирми, включително големи корпорации, както и правителствени мрежи“, посочи Уейнрайт.

От МВР вече разпространиха предупреждение за новия опасен вирус WannaCry, чиито потенциални жертви са милиони компютри по света. Експерти по киберсигурност от ГДБОП дават съвети как да се защитинм- вижте ги ТУК.

Прочети още от в. „Труд“

„Easy Credit купува конкурента си в бързите заеми „Провидент“", четем на първа страница в. „Капитал Daily“

След сделката българската компания се нарежда по приходи наравно с най-големите в сектора

Няколко месеца след като придоби две от по-малките дружества на пазара на небанковото потребителско финансиране, един от водещите играчи в сектора пораства с нова сделка. Създадената от Станимир Василев и Неделчо Спасов компания „Изи асет мениджмънт“, която е по-позната под името на водещия си продукт Easy Credit, купува местното подразделение на най-голямата британска група за небанково потребителско кредитиране International Personal Finance (IPF) – „Провидент файненшъл България“.

Прочети още от в “ Капитал Daily“

„Бойко Б. пак вкара другите партии в капана“ е заглавиe от в. „24 часа“

Дали преференциите да не важат и за Лидл?

Ако ви дразни, че все ГЕРБ печели изборите – правете като него, уважаеми другопартийци. Ето на – само ГЕРБ уважи волята на народа и след Гергьовден внесе законопроект за мажоритарен вот в 2 тура и за орязване на партийните субсидии до 1 лев на глас.

Ама можело да е лицемерие, популизъм, волунтаризъм и какво ли не. Може. Ама е факт. И факт е, че другите партии веднага след референдума се обърнаха със задник към населението и издават някакви си вътрешнопартийни звуци на несъгласие.

Докато ни приемате, ни предавате, бат Бойко винаги ще ви бие. И е жалко според мен, защото България има нужда от по-лява политика. Какво обаче да се прави, когато само той спазва принципа, че народът винаги е прав. Ако види, че някоя мярка поражда ропот, веднага я отменя. Ако някой министър попадне под атака, оттегля го. Ако скандалът е сериозен, направо го уволнява. Ако пък назрее недоволство и тръгнат самозапалвания – подава си оставката, след което се връща на бял кон.

Прочети ще от в. „24 часа“

„Пускат АЕЦ „Белене“ за приватизация“, четем във в. „Стандарт“

Проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“ ще бъде пуснат за приватизация в срок до 6 месец. Идеята е активите и пасивите на проекта да бъдат отделени в самостоятелно дружество, което да бъде предложено за приватизация, обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Така най-добре ще се види какъв е реалният интерес на инвеститорите към проекта, каза Петкова. И добави, че към проекта все още има интерес от китайски инвеститори. Очаква се и БАН да излезе с анализ за необходимостта от изграждане на втора атомна централа. Досега в АЕЦ „Белене“ страната ни е вложила над 3 млрд. лв., като само в площадката на централата са инвестирани над 1,4 млрд. лв. НЕК вече плати на руската страна за изработеното оборудване за централата като първите компоненти вече са доставени в България. До август ще бъде доставено и останалото оборудване, като ще разполагаме с два реактора, каза Теменужка Петкова.

Прочети още от в. „Стандарт“

„Собственикът на „Актавис“ прави IT център в София“, пише в. „Капитал“

Екипът на фармацевтичната компания ще се разшири с 30 компютърни специалисти

Израелската компания Teva, която миналия август стана собственик на производителя на лекарства „Актавис“, ще създаде корпоративен IT център за върхови постижения в София. Проектът ще надгради съществуващото и в момента звено за технологични услуги на компанията, което обслужва основно европейския пазар, като то ще бъде разширено с нови 30 компютърни специалисти, съобщиха от „Актавис“. Центърът ще поддържа информационната инфраструктура на цялата група в световен мащаб – от платформата за електро…

Прочети още от в “ Капитал“

„Сбогом на приватизацията“, пише в. „Сега“

С решение на кабинета спряха разпродажбата на държавно имущество, проточилата се десетилетия „приватизация“. Отдавна беше време. И дано да е завинаги. Приватизацията е последният фундаментален институт на прехода и логично трябва да си отиде с него. Тя е част от стандартния пакет за реформи, известен като Вашингтонския консенсус. 

Казва се така, защото беше разработен от международните финансови институции, чието седалище е в столицата на САЩ – Международния валутен фонд и Световната банка, под надзора на Департамента на трезора, фискалното ведомство на САЩ. Състои се от десет точки, маркиращи една наистина коренна промяна на обществото – от върховете на политиката през цялата система на правото до основите на икономиката.

Прочети още от в. „Сега“

„Удрят измамата с превъртане на километража“ пише в. „Труд“

Търговците на автомобили втора ръка скоро няма да могат да мамят клиентите си, като превъртат километражите на продаваните от тях коли. Това ще стане, ако бъде прието предложението на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Той внесе в Европейската комисия проект за нова програма на стойност 1,25 млн. евро с наименованието O.R.E.L.

Предложението предвижда единна информационна система, която обединява данните, събирани по време на годишните технически прегледи, и позволява тяхната обмяна в ЕС. Така показанията за пробег на всяка кола ще бъдат обновявани по време на ежегодния технически преглед и ще са достъпни на специално създаден за целта сайт. По този начин ще става ясно дали има разминаване между официалните данни и посочените от търговеца на употребявани автомобили.

Прочети още от в. „Труд“

Article source: https://money.bg/macro/razhodite-za-bolnichni-stignaha-rekordni-niva-1000-leva-za-bavachka-500-leva-za-chastna-gradina.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment