// you’re reading...

Проба

Как изкуственият интелект ще промени устройствата на Apple

AI смартфонът вече не е само с Android, а AI компютърът вече не е само с Windows – Apple обявиха интегрирането на изкуствен интелект в своите устройства в рамките на най-малко изненадващото си събитие през последните години. Производителят на iPhone, Mac и iPad залага на собствен подход към технологията, но и на интеграции с някои от водещите имена на пазара.

Apple Intelligence е общото име на AI платформата на компанията, като от есента тя ще бъде част от операционните системи iOS 18, iPadOS 18 и macOS Sequoia. Ако имате iPhone 15 или по-стар или iPad/Mac, който не е с M чип, можете и да не четете по-нататък – новите функционалности ще изискват най-мощния хардуер на Apple. При смартфоните минимумът е iPhone 15 Pro.


Тим Кук е на път да разкрие плана на Apple да доминира в интернет за още едно десетилетие

Тим Кук е на път да разкрие плана на Apple да доминира в интернет за още едно десетилетие

В основата е изкуственият интелект, но не е само той

Тази изчислителна мощ е нужна за най-големия ъпдейт на виртуалния асистент Siri от дебюта му преди десетилетие насам. Когато той/тя се появи, изглеждаше феноменално, но ограничените възможности на тогавашните AI технологии бързо станаха видими и през последните години Apple поне привидно изоставаше в надпреварата.

Сега ще можете да водите по-ефективни разговори със Siri (чрез глас, но и чрез текст), като асистентът ще „разбира“ какво съдържание има на екрана и ще може да си взаимодейства с редица приложения – първо с тези на Apple, но чрез App Intents функционалността това ще стане възможно и за игри и програми от външни разработчици.

Така ще стане възможно, например, автоматично да се прехвърля съдържание от едно приложение към друго. Освен това, Apple Intelligence ще може да сваля аудио записи (включително от телефонните разговори) в текст, да обобщава дълги текстове или да генерира нови по заявка, а също и да създава изображения или да редактира вече съществуващи.


Стратегията на Apple за AI, която включва създаване на собствени чипове

Стратегията на Apple за AI, която включва създаване на собствени чипове

От компанията са провели разговори с потенциални партньори като Google и OpenAI за предоставяне на услуги за генеративен изкуствен интелект

От компанията посочват, че голяма част от функционалностите ще работят напълно локално (вероятно затова и се изисква мощен процесор), а за по-сложните задачи ще се установява връзка със сървъри на Apple, за които се твърди, че ще защитават поверителността на данните.

Apple Intelligence идва и с ChatGPT интеграция – и то с анонимно използване на новия бърз модел GPT-4o. Ако плащате абонамент на OpenAI, премиум функционалностите ще са достъпни. Siri ще ви пита, преди да се възползва от възможностите на AI платформата. От Apple посочват, че предстои да добавят поддръжка и на други от големите AI играчи. Според TechCrunch вероятно сред тях е и Google с Gemini.

Article source: https://money.bg/gadgets/kak-izkustveniyat-intelekt-shte-promeni-ustroystvata-na-apple.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment