// you’re reading...

Проба

Пари от Дойче телеком отиват в железниците


Германската държавна инвестиционна банка Ка еф Ве (KfW) продаде 110 милиона акции от телекомуникационната компания „Дойче телеком“ (Deutsche Telekom), а получените средства ще бъдат инвестирани в подобряване на жп инфраструктурата на страната, съобщи финансовото министерство, цитирано от ДПА. Размерът на получената сума не се посочва, но от министерството допълват, че тя се ползва и за укрепване на капитала на „Дойче бан“ (Deutsche Bahn).

Жп мрежата в Германия се смята за остаряла и претоварена, а влаковете вървят със сериозни закъснения заради постоянни ремонтни и строителни работи. Държавният жп оператор обяви в края на април, че планира да обнови 2000 км жп линии и 2000 ключови точки в опит да обнови мрежата си.

Високи разходи за енергия, персонал и строителни работи, високи лихвени проценти и няколко поредни масови стачки. Всичко това доведе до загуби за милиарди евро за „Дойче бан“ (Deutsche Bahn) за миналата година.

Отчетът на компанията показва загуба от 2,4 милиарда евро за 2023 г. спрямо едва 200 милиона за 2022 г. За същия период оборотът на „Дойче бан“ е намалял с 13 ная сто до 45,2 милиарда евро.

От компанията обясняват, че голямата загуба се дължи отчасти на авансови плащания по големи инфраструктурни проекти, които ще бъдат компенсирани от германските власти през настоящата година. Вложените от „Дойче бан“ средства в неотложни проекти през 2023 г. възлизат на 7,6 милиарда евро.


Article source: http://www.economynews.bg/пари-от-дойче-телеком-отиват-в-железниците-news112800.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment