// you’re reading...

Проба

Китайската икономика започва 2024 г. по-добре от очакваното

Растежът на китайската икономика през първото тримесечие на 2024 г. е по-висок от очакваното, съобщават световните агенции, като цитира официални данни. БВП на страната се е повишило с 5,3% на годишна база през Q1, като основна заслуга имат високотехнологичните производства.

Резултатът показва и леко ускоряване на растежа – през последното тримесечие на 2023 г. той беше 5,2 на сто. Очакванията на икономисти, анкетирани от „Ройтерс“, бяха за ръст с 4,6%.


Fitch понижи на негативна прогнозата за кредитния рейтинг на Китай

Fitch понижи на „негативна“ прогнозата за кредитния рейтинг на Китай

Прогнозата на агенцията за кредитен рейтинг за втората в света икономика

Индустриалното производство в Китай расте с 6,1% на годишна база, като в следните сфери има 40-процентов скок:

  • Оборудване за 3D принтиране;
  • Зарядни станции за електромобили;
  • Електронни компоненти.

Преди месец проучвания показаха сериозни индикации за ръст на търсенето от чужбина.

Търговията вътре в Китай също расте – с 4,7%, като основни мотори са спортните и развлекателните дейности, цигарите, алкохола и доставките на храна.

Държавните компании са инвестирали със 7,8% повече в производствени сгради и инфраструктура, но в частния сектор увеличението е едва 0,5%. Чуждестранните инвестиции са намалели с цели 10,4%.


Китай нареди на телекомите да премахнат чуждестранните чипове

Китай нареди на телекомите да премахнат чуждестранните чипове

Засега властите в страната удрят конкурентите Intel и AMD

„Основата за икономическа стабилност и подобрение все още не е здрава“, призна и говорителят на националната статистика на Китай Шен Лаюн пред журналисти.

Пекин си е поставил за цел 5-процентов ръст за 2024 г., което според някои анализатори е по-скоро амбициозно. Властите намалиха лихвите с цел да съживят кредитирането и да ускорят държавните инвестиции в инфраструктура. Всичко това обаче се случва на фона на разклатено доверие в бизнес средата и поредица от трусове в имотния сектор.

Икономиката на Китай регистрира 5,2% ръст през 2023 г. Това е по-добре в сравнение с 3-те процента от белязаната от противоепидемични мерки 2022 г., но все пак беше едно от най-лошите икономически представяния на страната от повече от три десетилетия.

Преките чуждестранни инвестиции в Китай се сринаха през последните месеци, тъй като комбинацията от по-бавен растеж, регулаторни рестрикции, обременяващо законодателство в областта на националната сигурност и въпроси относно дългосрочните перспективи на страната разклатиха доверието във втората по големина икономика в света, отбелязва CNN.

Article source: https://money.bg/economics/kitayskata-ikonomika-zapochva-2024-g-po-dobre-ot-ochakvanoto.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment