// you’re reading...

Проба

Японската компания Tokyo Electric зареди с гориво най-голямата си АЕЦ за първи път след аварията във Фукушима

Японската компания Tokyo Electric Power зареди с гориво най-голямата си атомна електроцентрала Kashiwazaki Kariwa за първи път след аварията във Фукушима, предаде Bloomberg.

Това е една от стъпките към завръщането на ядрената енергия на японската сцена след трагедията от 2011 г., при която всички ядрени реактори в страната бяха изключени.

Но рестартирането на Kashiwasaki Kariwa, който е най-големият ядрен генератор в света, все още не е гарантирано. Планът трябва да получи зелена светлина от губернатора на префектура Ниигата и стъпката още не е сигурна.

Kashiwasaki Kariwa е с мощност 8,2 GW, но беше изключен през 2012 г. Това обаче не беше единственото нещо, което се случи с него. Още през 2021 г. на Tokyo Electric Power беше забранено да експлоатира централата. Това беше наложено от Органа за ядрено регулиране, след като бяха открити нарушения на протокола за безопасност, сред които неспособност за защита на ядрените материали, според доклад на Ройтерс от миналия декември.

През декември японските власти отмениха оперативната забрана, след като е имало подобрение на ситуацията с проблемите с безопасността в Kashiwasaki Kariwa.

Япония връща ядрената енергия като ключов енергиен източник, опитвайки се да защити своята енергийна сигурност след енергийната криза от 2022 г., която доведе до скок на цените на петрола и газа.

Страната трябва да внася около 90% от енергията, която консумира. Япония направи обратен завой в политиката си за ядрена енергия в края на 2022 г., след като сметката й за внос на енергия скочи на фона на енергийната криза и нарастващите разходи за внос на LNG на рекордно високи цени.

През декември 2022 г. правителството на Япония потвърди новата политика за ядрена енергия, която страната почти изостави след катастрофата във Фукушима през 2011 г. Панел от експерти към японското министерство на промишлеността реши, че Япония ще позволи разработването на нови ядрени реактори и позволява на наличните реактори да работят след текущото ограничение от 60 години.

Article source: https://money.bg/economics/yaponskata-kompani-tokyo-electric-zaredi-s-gorivo-nay-golyamata-si-atomna-elektrotsentrala-za-parvi-pat-sled-avariyata-vav-fukushima.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment