// you’re reading...

Проба

Цанко Арабаджиев: Националната банка за развитие трябва да участва в енергийния преход на страната

Българска банка за развитие (ББР) е готова да се включи с инвестиции в енергийния преход на страната. Това заяви Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор на ББР, по време на форума „Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика, организиран от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Европейския икономически и социален комитет.

Като прилагащ партньор на европейската програма Invest EU до края на годината ББР предстои да стартира нови гаранционни продукти през търговските банки в страната, насочени към постигане на целите за въглеродна неутралност.

Снимка 661357

Източник: ББР

Общият обем от кредити, от който ще може да се възползва бизнесът, ще е в размер на 2,6 млрд. лева. 60% от тях ще са изцяло за инвестиции в сферата климата и околната среда. Ще могат да бъдат финансирани както изграждането на ВЕИ съоръжения, така и строежът на нови енергийно ефективни сгради, зелени покриви и фасади, устройства за интелигентен контрол и управление и мн. други.

ББР продължава да реализира инструменти в помощ на бизнеса по отношение на неговата устойчивост и внедряването на иновации. Банката е готова да разшири мерките за производство на енергия от ВЕИ с инвестиции във водна, геотермална и биоенергия, уточни Арабаджиев.

Article source: https://money.bg/economics/tsanko-arabadzhiev-natsionalnata-banka-za-razvitie-tryabva-da-uchastva-v-energiyniya-prehod-na-stranata.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment