// you’re reading...

Проба

Китай ще инвестира в проекти за литий в Казахстан

Ръководители на китайската компания Zhicun Lithium Group се срещнаха в Казахстан с топ мениджърите на държавната компания Kazakh Invest, за да обсъдят перспективите за сътрудничество и възможностите за инвестиране в проекти за проучване, добив и преработка на литий в Казахстан.

Както съобщават от казахстанската компания, Zhicun Lithium Group е една от най-големите китайски компании, която е специализирана в пълния производствен цикъл на литиеви батерии и заема 15% от китайския пазар за производство на литиев карбонат.

Kazakh Invest е поканила китайската компания за сътрудничество при провеждането на геоложки проучвателни работи „с по-нататъшна перспектива за строителство на преработвателен завод за производство на литиеви соли и прахове“.


Американският производител на литий Albemarle с рекордни приходи за 2023 година

Най-големият производител на литий в света с рекордни приходи за 2023 година

За четвъртото тримесечие обаче приходите са намалели на годишна база

„Вицепрезидентът на китайската компания, Хонг Вей изрази интерес към реализирането на перспективни проекти, отбелязвайки големия потенциал на литиевата промишленост в Казахстан. След срещата двете страни изразиха готовност за дългосрочно сътрудничество и трансфер на технологии в този важен промишлен сектор“, се казва в съобщението на казахстанската компания, цитирано от Forbes.

Малко по-рано беше съобщено, че корейски геолози са открили голямо находище на литий в Източен Казахстан. Запасите от литий в този участък се оценяват финансово на около 15,7 милиарда долара, като се планира добивът на редкоземния метал да започне през 2025 година.

Уточнява се, че към края на миналата година в Казахстан официално са регистрирани общо шест находища на литий, които са с потенциал за големи запаси от редкоземния метал.


Руският Лукойл е платил $200 милиона за дял в нефтени находища на Казахстан

Руският „Лукойл“ е платил $200 милиона за дял в нефтени находища на Казахстан

Сделката предвижда и плащането на допълнителна премия при изпълнение на определени условия

Article source: https://money.bg/deals/kitay-shte-investira-v-proekti-za-litiy-v-kazahstan.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment