// you’re reading...

Проба

В Испания заключват зехтина в супермаркетите

В най-големият производител на зехтин в света Испания супермаркетите заключват бутилки от основната мазнина за приготвяне на ястия, тъй като цените скочат и кражбите се увеличават. Еднолитрови бутилки необработено зехтин екстра върджин се продават за цели 14,5 евро. Това накара някои супермаркети, да отнесат зехтина към категорията с продукти с етикети за сигурност, наред със спиртни напитки, козметика и електроуреди.

„Виждаме голям скок в кражбите от магазини“, каза Рубен Наваро, главен изпълнителен директор на веригата супермаркети Tu Super, която управлява 30 магазина в испанския регион Андалусия. „Зехтинът се превърна в идеален продукт за кражба.“

Цените на зехтина, които сега официално са 8 евро за литър, скочиха със 150% през последните две години в страната, заради огромната суша на юг, която съсипа реколтата от маслини. Организирани престъпни банди крадат зехтина, за да го препродават, каза Наваро.

От септември Tu Super заключва големи 5-литрови бутилки зехтин с катинар към рафтовете, за да предотврати кражба. Но това не е единственият, който затяга мерките за сигурност: в някои супермаркети Carrefour и Auchan в Мадрид бутилките от един литър са снабдени със защитни етикети, които трябва да бъдат премахнати от персонала преди да излязат от магазина.


Най-големият производител на зехтин в света Испания регистрира спад в производството от 56%

Най-големият производител на зехтин в света регистрира спад в производството от 56%

Заради сушите: Производството на зехтин в Европа може да се срине с 40% през сезон 2022-2023 г.

Испанската полиция разкрила кражби на зехтин от производители и през октомври арестува двама души като част от разследване на кражба на 56 тона необработен зехтин екстра върджин.

Семействата в Испания обикновено купуват зехтин на едро за готвене. От най-големите потребители на зехтин в света те вече намаляват значително консумацията: обемите на продажбите на екстра върджин зехтин са намалели със 17% през септември на годишна база.

Article source: https://money.bg/economics/v-ispaniya-zaklyuchvat-zahtina-v-supermarketite.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment