// you’re reading...

Проба

Колко пъти се повиши безработицата в Израел заради войната с Хамас

Равнището на безработицата в Израел само за месец – след разразяването на войната с групоровката Хамас – скочи до близо 10%, съобщи официалната израелска статистика.

Основната безработица остана стабилна на ниво от 3,4% през миналия месец, но вземайки предвид очакванията за временна загуба на работа, равнището на безработица достигна към края на октомври 9,6%, т.е. близо три пъти по-високо ниво. През миналия месец безработните в Израел са наброявали 428 400 души, спрямо 163 600 през септември – месец преди атаката на „Хамас“ на израелска територия, започнала на 7 октомври, уточнава БНР.

Вследствие на атаката, близо 400 000 израелци бяха призовани във военния резерв, а официалните данни показват, че около 80 000 израелци са били пуснати в неплатен отпуск през последните няколко седмици. Така коефициентът на заетост в страната през октомври се е понижил до 56,5%, от 61,1%.

Ниската безработица в Израел беше в основата на икономическия растеж, но с толкова много хора, които напоследък са уволнени или останали без работа, се очаква икономиката да се свие през четвъртото тримесечие на годината и да нарасне с по-малко от очакваните 2,3% за цялата 2023 година.

Същевременно от официалната статистика уточняват, че поради войната е трябвало да се направят промени в своето проучване на работната сила през миналия месец, като почти не са проведеждни интервюта седмицата след атаката, докато всички последващи интервюта са били по телефона, а не лично. Освен това, не са били проучвани общностите в рамките на 7 км от Ивицата Газа и процентът на отговори от запитаните при проучването е спаднал до 55,3%, от 66,9% през септември.


Войната струва на Израел по $246 милиона на ден

Войната струва на Израел по $246 милиона на ден

Страната ще се наложи сериозно да прекрои бюджета си

Article source: https://money.bg/economics/kolko-pati-se-povishi-bezrabotitsata-v-izrael-zaradi-voynata-s-hamas.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment