// you’re reading...

Проба

Богатите държави ще страдат най-много от кризата в жилищния сектор в Европа, която едва започна

Ако допреди няколко години недостигът на жилища означаваше по-скъпи имоти, то сега ситуацията се превръща в по-сложен проблем. Недостигът на жилищата вече подклажда политическото напрежение. Най-засегнати са по-богатите държави. Новите разрешителни за строеж в Германия са намалели с над 27% през първото полугодие.

Разрешителните във Франция са намалели с 28% до юли, а жилищното строителство в Обединеното кралство е с прогноза за спад от 25% тази година. Швеция преживява най-лошия си спад от кризата през 90-те години на миналия век, като темповете на строеж са по-малко от една трета от това, което се смята за необходимо, за да се отговори на търсенето.

Спадът засяга еднофамилните къщи, както и големите жилищни проекти. Най-големият наемодател в Германия Vonovia тази година отложи всички нови проекти за неопределено време. Ключов проект за производство на батерии за и намаляване на зависимостта на региона от доставки от Китай в Швеция, може да възпрепятства наемането на достатъчно работници, заради липса на жилища.

Ситуацията показва само една – че правителствата не изпълняват обещанията към избирателите. Швеция има конституционен ангажимент да предоставя жилища на достъпни цени, но предлагането на апартаменти под наем не е в крак с търсенето от десетилетия. Това покачва цените на жилищата принуждавайки хората да живеят в под наем на „черния пазар“. В Обединеното кралство пък жилищното строителство постоянно не достига целта от 300 000 къщи годишно, поставена от управляващото правителство през 2019 г.


Пазарът на имоти в Швеция затъва все повече

Европейската страна, чийто пазар на имоти затъва все повече

Цените на жилищата са се понижили с 13% от най-големия си пик досега

В Германия жилищата на достъпни цени би трябвало да бъде един от основните ангажименти, поети от управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц от 2021 г., но икономисти изчисляват, че правителството няма да постигне целта си да „донесе“ 400 000 нови жилища годишно най-рано до 2026 г.

„Гаранцията, че гражданите имат къде да живеят, е едно от най-важните задължения на държавата“, смята съпредседателят на Социалдемократическата партия на Шолц във Франкфурт Коля Мюлер,. „Очевидно това се проваля.“

Не навсякъде ситуацията е чак толкова лоша. В Португалия и Испания започнатите жилища са доста над нивата през 2015 г. Но все още има сериозен недостиг, който показва колко труден за решаване е проблемът. Програмите за привличане на инвеститори – тази златни визи на Португалия например, предизвикаха скок на цените на имотите. Наложи се дори тази програма да бъде прекратена, пише Bloomberg.

Преди правителствата имаха по-активна роля в сектора. Значителен дял от съществуващите жилища в Швеция са построени посредством държавата инициатива за добавяне на милион жилища между 1965 и 1974 г. В Германия, в градове като Берлин бяха построени жилищни имоти за работници, мигриращи към градските центрове след края на ПСВ .

Но това се променя. В края на 80-те в най-голямата икономика на Европа все още има около 4 милиона социални жилищна, но този брой спадна до малко повече от 1 милион през 2020 г. Подобна е ситуацията в Обединеното кралство, където общинските апартаменти бяха разпродадени на наематели през 80-те години.


Фалитите на строителни компании в Швеция вече са ежедневие

Скандивската страна, в която фалитите на строителни компании вече са ежедневие

Тревожната тенденция на увеличаване на фалитите продължава без признаци на отслабване

Междувременно сривът в строителството доведе до призиви за стимули и подкрепа за индустрията, но правителствата се ограничават в допълнителните разходи след пандемията на Covid и на фона на усилията за ограничаване на инфлацията. Резултатът – фалити, съкращения на преструктуриране на малки, средни и големи компании, които рискуват да намалят дългосрочния капацитет за изграждане.

Около 45 000 строители на жилищни имоти в Обединеното кралство са прекратили дейността си през последните пет години. В Швеция 1145 компании в строителния бранш са подали молба за фалит през първите 10 месеца на тази година, което е увеличение от 35% спрямо 2022 г. според данни на Creditsafe.


5 признака, които показват колко е затънал секторът на имотите в Германия

5 признака, които показват колко е затънал секторът на имотите в Германия

Заетостта в сектора на строителството значително пада

Мерки

Правителството на Португалия цели да увеличи предлагането на недвижими имоти и да опрости процедурите за лицензиране. Германия обеща да насърчи публичните инвестиции, но не се очаква голямо облекчение от това.

Article source: https://money.bg/property/krizata-v-zhilishtniya-sektor-v-evropa-edva-zapochna.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Image and video hosting by TinyPic

Новини по дати

юли 2024
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Валутни курсове

 AUD =  1.10599 лв
 CAD =  1.27093 лв
 GBP =  2.19583 лв
100  JPY =  1.64204 лв
 USD =  1.76137 лв