// you’re reading...

Проба

Британски COVID заеми за 1 млрд. паунда останаха без държавна гаранция

Британското правителство е премахнало държавната гаранция за кредити на стойност близо 1 млрд. паунда (1,2 млрд. долара), отпускани на фирми по време на пандемията, става ясно от данни, изискани от „Ройтерс“. Решението на властите може да създаде проблеми за някои от банките в случай на просрочие.

Според официалната информация към 11 октомври 2023 г. държавната Британска бизнес банка вече не гарантира 10 786 кредита на обща стойност от 979 млн. паунда. Причините са различни – коригиране на данни, грешки при кандидатстването, но и нарушаване на правилата. Сега банките ще трябва да си търсят парите от длъжниците.


Великобритания подписа „най-голямата търговска сделка“ след Brexit насам

Великобритания подписа „най-голямата търговска сделка“ след Brexit насам

Страната е първата европейска държава, която става част от един далечен търговски блок

С този ход се твърди, че данъкоплатците са били защитени от определени загуби – политици и даже някои държавни служби критикуваха схемата с държавно гарантираните кредити, като я определяха като твърде щедра. В нея се включиха редица британски банки, сред които и „Голямата четворка“ – Barclays, NatWest, Lloyds и HSBC.

Общо 77 млрд. паунда стигнаха до бизнеса с цел той да оцелее по време на локдауните, като от „Ройтерс“ отбелязват, че количеството на кредитите без държавна гаранция може да се увеличи. Според източници на агенцията има сериозен натиск за оптимизация на фона на не твърде добрата ситуация с финансите на държавата.


Голямата ипотечна катастрофа, която назрява във Великобритания

Голямата ипотечна катастрофа, която назрява във Великобритания

Bank of England шокира пазарите, като повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта до 5%

Не помага и фактът, че през септември стана ясно, че се подозират злоупотреби с COVID кредитите в размер на 1,7 млрд. паунда. Освен това, към онзи момент правителството вече беше платило 7,4 млрд. паунда като гаранции за кредитите на фирми, които са се оказали неспособни да върнат заемите си.

Източник на „Ройтерс“, който е участвал в разработката на програмата, отбелязва, че се е стигнало до ситуация заради държавните гаранции банките да раздават кредити, които иначе не биха отпуснали – и не е изненада, че възникват проблеми.

Article source: https://money.bg/finance/britanski-covid-zaemi-za-1-mlrd-paunda-ostanaha-bez-darzhavna-garantsiya.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment