// you’re reading...

Проба

Германия купува израелски ракети за €4 млрд.

Най-голямата до момента военна сделка между Германия и Израел вече е на практика сигурна заради войната в Украйна. Бундесрепубликата ще купи комплекси за противоракетна отбрана Arrow-3 на стойност около 4 млрд. евро, съобщават световните агенции.

Контекст: Arrow-3 е ключов елемент в многоешелонната система за противовъздушна отбрана на Израел. Разработен съвместно със САЩ, задачата на комплекса е да унищожава балистични ракети още преди обратното им навлизане в атмосферата. Неговите ракети прехващачи могат да прелетят до 2400 км с хиперзвукова скорост, за да парират атаките, като освен това имат висока маневреност.


Финландия купува ракети от Швеция и Израел, със средства по ускорена програма за въоръжаване

Финландия купува ракети от Швеция и Израел, със средства по ускорена програма за въоръжаване

Двете сделки са на приблизително еднаква стойност

Системите за управление са изградени по начин, който позволява на една батерия Arrow-3 да спре залп от минимум 5 балистични ракети в рамките на 30 секунди.

Според ръководителя на Израелската космическа агенция проф. Ицках Бен Израел комплексът може да се използва и за унищожаване на вражески сателити.


Украинското небе е полигон за ПВО системите на поне 6 държави

Украинското небе е полигон за ПВО системите на поне 6 държави

Киев отбива руските атаки с комбинация от съветски и разнообразни западни комплекси

От 2017 г. Arrow-3 е на бойно дежурство. Той се комбинира с ПВО системата с близък обсег „Железен купол“ и комплекса със среден-далечен обсег „Прашката на Давид“.

Детайли: Бюджетната комисия на Бундестага одобри авансово плащане в размер на 560 млн. евро за покупка на израелските ракети. Според Die Welt до края на годината ще бъде подписан договор, а Arrow-3 ще е на германска земя до края на 2025 г.

Парите за покупката идват от специалния фонд, който страната създаде за подобряване на отбранителните способности. Той е в размер на 100 млрд. евро.


Спешна нужда от отбрана: Израел продава противотанкови ракети на Гърция за $400 милиона

Спешна нужда от отбрана: Израел продава противотанкови ракети на Гърция за $400 милиона

След сделката за $345 милиона с Финландия

В момента Германия разчита за противоракетната си отбрана на американските комплекси Patriot, а собствената ѝ военна промишленост няма аналог.

От друга страна: Заради американските компоненти, вложени в Arrow-3, Вашингтон ще трябва да разреши сделката. Breaking Defense отбелязва, че в интерес на САЩ е това да не се случва, тъй като собствената ѝ военна промишленост търси клиенти в Европа. Геополитическата ситуация обаче вероятно ще натежи като фактор при вземането на това решение.

За Израел това е голям и важен пробив. Към момента само в Чехия се използват нейни ПВО системи – 4 батареи ЗРК Spyder, закупени през 2012 г. за около половин милиард евро. Финландия ще се оборудва с „Прашката на Давид“, а Румъния също разглежда Spyder и Barak MX като варианти за защита на своето небе.

Article source: https://money.bg/techno/germaniya-kupuva-izraelski-raketi-za-eur4-mlrd.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment