// you’re reading...

Проба

Стратегии за инвестиране в трудна среда

Докато Федералният резерв на САЩ (ФЕД) се опитва да укроти инфлацията, без да предизвиква рецесия, инвеститорите трябва да се опасяват за възможността от провал – потенциално и на двата фронта.

Централната банка повиши лихвените проценти с 0,75 процентни пункта, на последната си среща, за втори пореден път в усилията на политиците да охладят търсенето и да забавят растежа на цените, но досега инфлацията остава близо до 40-годишни върхове.

И сега инвеститорите са все по-притеснени, че Фед няма да успее да постигне „меко приземяване“ и че повишаването на лихвите вместо това ще насочи икономиката към рецесия.

На пресконференция, придружаваща съобщението за повишаване на лихвените проценти, председателят на Фед Джеръм Пауъл призна както риска да направим твърде малко и да не успеем да овладеем инфлацията, така и риска да направим твърде много и да предизвикаме икономическо забавяне.

Опитваме се да не правим грешка“, каза той, отбелязвайки, че пътят за вдяване на конеца в иглата е стеснен.“

Това означава, че инвеститорите трябва да се опитат да добавят страница за рецесия към своята книга за инфлация, въпреки че тези два сценария обикновено включват противоположни стратегии, казват финансови специалисти.

Рядката комбинация от висока инфлация и забавящ се растеж се нарича стагфлация. Въпреки че много икономисти не очакват САЩ да видят продължителна стагфлация, по подобие на тази, която преживяха през 70-те години на миналия век, повишената инфлация и разрастващата се рецесия могат много добре да се припокрият.

„Натрупват се доказателства, които предполагат, че рецесия може да се случи, преди инфлацията да бъде поставена под контрол“, смята Джейсън Прайд, главен инвестиционен директор за частно богатство в Glenmede, фирма за инвестиции и управление на богатство във Филаделфия. Ето някои стратегии за инвестиции в акции и облигации за инвеститорите в тези несигурни времена, предложени от експерта във финансовото издание Barrons.

Останете на курса

Първата половина на годината беше брутална както за акциите, така и за облигациите и инвеститорите са разтревожени. Въпреки че SP 500 се повиши от най-ниските си нива от средата на юни, акциите вероятно все още не са достигнали дъното, казват наблюдатели на пазара. Дъното би представлявало „пиков страх“ на пазара, а в момента страхът не е при подобни нива, според Роб Арнот, основател на председател на Research Affiliates в Нюпорт Бийч, Калифорния.

Най-доброто време за инвестиране е в пика на страха, когато активите са най-евтини, каза Арнот. Тъй като е трудно да се определи точното дъно, инвеститорите със силни стомаси могат да започнат да следват стратегията за доларово усредняване още сега, каза Арнот.

Акциите на нововъзникващите пазари са „стелт борци с инфлацията“, които са особено привлекателни в момента, смята още стратегът. Много нововъзникващи пазарни икономики са износители на суровини, така че те предлагат на инвеститорите експозиция към сектора, без да е необходимо да инвестират директно в стоки, които са скъпи в момента.

Общо правило е, че инвеститорите трябва да разпределят около една трета от портфолиото си от акции в акции извън САЩ и около една трета от това международно разпределение трябва да отиде към нововъзникващите пазари, съветва Арнот. Друг термин за пиков страх е капитулация.

Това е моментът, когато обикновените инвеститори не искат да имат нищо общо с акциите. Колкото и да е изкушаващо, това не е моментът да излезете от пазара и да заключите загубите си. Ако трябва да продадете малко, за да съберете пари, за да преминете през рецесията, тогава това е добре, каза Йиминг Ма, асистент по финанси в Columbia Business School. Просто запазете повечето си инвестирани активи, така че да участвате във възстановяването веднага щом то започне.

(Инвеститорите може да се изненадат да научат, че най-добрите дни на пазара са склонни да се появяват в рамките на две седмици от най-лошите дни за период от 20 години, според изследване на J.P. Morgan Asset Management).

Прегърнете „мостовите стратегии“

Някои части на фондовия пазар са в добра позиция да издържат както на инфлацията, така и на възможна рецесия. Прайд смята, че тръстовете за инвестиции в недвижими имоти са сравнително привлекателни в момента. Този род инвестиционни схеми (REIT) имат естествена връзка с инфлацията чрез ескалация на наемите и поскъпване на притежаваните недвижими имоти, каза той.

Увеличенията на наемите обикновено следват инфлацията, но това изоставане би трябвало да помогне на REIT да надминат други рискови активи, като традиционните акции, тъй като икономическият растеж намалява и инфлацията се забавя, отбеляза Прайд.

Здравните акции също са в добра позиция за висока инфлация и бавен растеж. Фармацевтичните компании и доставчиците на здравни услуги са особено способни да прехвърлят увеличенията на цените, каза Гарги Чаудхури, ръководител на iShares Investment Strategy Americas в BlackRock.

Два ETF-а, които предлагат експозиция към тези подсектори, са iShares U.S. Pharmaceuticals ETF (тикер: IHE) и iShares U.S. Healthcare Providers ETF (IHF), каза Чаудхури. Нещо повече, търсенето на здравни грижи не намалява толкова много по време на рецесия, колкото търсенето на дискреционни стоки.

От страна на облигациите, спестовните облигации Treasury Series I са добър залог както за инфлация, така и за възможна рецесия. Първоначалният лихвен процент по нови спестовни облигации от Серия I е 9,62% и можете да купувате облигации при този процент до октомври 2022 г.

Има някои важни предупреждения, които трябва да запомните при I облигациите, каза Грег Макбрайд, главен финансов анализатор в Bankrate.com. Като за начало те не са инструменти за доходи. Лихвата, която печели всяка облигация, се добавя към нейната основна стойност и вие получавате достъп до нея, когато изтеглите облигацията.

Второ, те не са много ликвидни. Не можете да ги осребрите през първата година и ако ги изкупите през първите пет години, ще загубите лихвата си за последните три месеца. И накрая, потребителите могат да купуват само до $10 000 електронни I облигации всяка календарна година (двойките могат да купуват $20 000 помежду си).

За съжаление обаче, този род високодоходни гарантирани от правителството облигации, са достъпни само за американските граждани. Така че те са подходящи за дългосрочни спестявания, но не за международни инвеститори.

Article source: https://money.bg/investments/strategii-za-investirane-v-trudna-sreda.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment