// you’re reading...

Проба

Германия: Данъчни мерки срещу скока на цените


Германският министър на финансите Кристиан Линднер обяви, че Берлин ще приеме серия от данъчни мерки на стойност 10 милиарда евро през 2023 година, за да смекчи скока на цените, предаде Франс прес.

„Този пакет от мерки съдържа най-вече повишаване на равнището, от което ще се прилага максималната ставка от 42 на сто на данъка върху доходите и увеличаване на размера на помощите, които се отпускат на семействата“, уточни министърът. Той отбеляза, че правителството е било принудено да действа с оглед на покачването на цените, най-вече на енергията.

Целта на мерките е и да бъде компенсиран „ефектът на мултиплицирането“ – преминаване към по-висока данъчна ставка заради увеличение на заплатата, за да се неутрализира инфлацията, поради което в крайна сметка се стига до намаляване на покупателната способност.

Ако нищо не бъде направено, данъците на около 48 милиона души ще бъдат увеличени от януари 2023 година заради този ефект, заяви Линднер.

„Не е справедливо, а също е и опасно за икономиката, ако държавата печели от по-високи данъци, когато всекидневните разходи на хората са нараснали“, призна министърът на пресконференция. 

„Всекидневният живот на много хора поскъпна. Опасяваме се от покачване на цените на газа, енергията и хранителните стоки“, обясни министърът от коалиционното правителство на канцлера Олаф Шолц. 

„Икономическите перспективи пред страната ни са по-нестабилни, а прогнозите за икономическия растеж трябва да бъдат преразгледани низходящо“, добави той.

Инфлацията в Германия достигна 7,5 на сто през юли, което е спад спрямо юни, но продължава да е на много високо равнище заради войната в Украйна, припомня АФП.

Правителството вече прие мерки в подкрепа на покупателната способност, най-вече временни, за да намали разходите за електроенергия на домакинствата – например отстъпка за гориво и билет за обществения транспорт за 9 евро на месец, без високоскоростните линии, до края на август./БТА


Article source: http://www.economynews.bg/германия-данъчни-мерки-срещу-скока-на-цените-news104936.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment