// you’re reading...

Проба

Икономиката на Великобритания се е запътила към най-лошия си спад след блокиранията

Икономиката на Обединеното кралство вероятно се е свила за първи път, откакто страната беше в блокада заради коронавируса в началото на 2021 г. Брутният вътрешен продукт за второто тримесечие вероятно се е свил с 0,2%, според проучване на икономисти от Bloomberg преди официалните данни, които трябва да бъдат публикувани тази седмица.

Дълга рецесия

Обединеното кралство остава почти две години без никакъв растеж според Bank of England. Спадът ще донесе пауза във възстановяването от пандемията и началото на по-продължителен спад, който Bank of England очаква да продължи до началото на 2024 г.

Миналата седмица централната банка прогнозира, че инфлацията ще се ускори след 40-годишен връх до повече от 13% тази година, което ще натежи върху покупателната способност на потребителите.

Според бившия премиер Гордън Браун и бившия главен икономист на BOE Чарли Бийн трябва пакет от помощи, който да помогне на най-сериозно засегнатите. Те казват, че мерките, които правителството на Джонсън предложи по-рано тази година, не са достатъчни.

Браун призова за спешен бюджет, като предупреди, че почти половината от всички домакинства ще изпаднат в енергийна бедност тази зима поради скока в цената на електроенергията и природния газ. Перспективите за покачване на цените на природния газ увеличават натиска върху властта да обяви какво ще направи за да съживи икономиката.

Докладът за БВП вероятно ще покаже, че икономиката се е свила с 1,2% само през юни, отчасти задържана от официалните празници по случай юбилея на кралица Елизабет II.

Миналата седмица BOE предупреди, че Обединеното кралство вероятно ще влезе в рецесия през четвъртото тримесечие на тази година и ще продължи да се свива през цялата следваща година.

Цените на енергията са най-големият фактор, който притиска домакинствата. От октомври на доставчиците на комуналните услуги ще бъде разрешено да таксуват £4000 годишно за средната сметка за електроенергия и газ, най-високото ниво досега и почти четири пъти повече от нивото от преди година.

Article source: https://money.bg/economics/ikonomikata-na-velikobritaniya-se-e-zapatila-kam-nay-loshiya-si-spad-sled-blokiraniyata.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment