// you’re reading...

Проба

Великобритания удължава живота на ТЕЦ с въглища


Изправена пред заплахите за енергийните доставки през идната зима, които могат да доведат до спиране на тока, засягащо милиони домакинства, Великобритания се подготвя да остави по-дълго да работят централите й на въглища, съобщи правителството, цитирано от Франс прес.

„Нормално е да проучим широк спектър от опции за засилване на енергийната ни сигурност и доставките“, се посочва в правителствената декларация. Според Лондон, дори да няма недостиг на енергия, може би електроцентралите на въглища ще трябва да бъдат оставени да работят през тази зима.

В случай че Русия намали още повече газовите си доставки за Европа, прекъсвания на тока при пиково потребление могат да засегнат до 6 милиона домакинства през зимата, заяви пред АФП информиран източник, потвърждавайки публикация във в. „Таймс“.

Великобритания, която е силно зависима от газа за производството на електричество, внася по-малко изкопаеми течни горива в сравнение с други европейски страни. Лондон обяви, че спира вноса на руски петрол и въглища до края на годината, а след време планира да прекрати и газовите доставки от Русия.

Министърът на енергетиката Куази Куартенг поиска операторите на последните три въглищни централи в страната, които трябваше да бъдат затворени от септември, да ги оставят да работят. Правителството обаче уверява, че не възнамерява да се откаже от целта за пълно излизане от енергетиката на въглища до октомври 2024 г.

Drax, който експлоатира най-голямата централа на въглища в страната, вече заяви през септември, че може да продължи да използва въглища, ако е необходимо, за да помогне за запазването на равновесието в електрическата мрежа.

Друг начин, обмислян от правителството, за да осигури снабдяването, е да продължи живота на атомната централа Hinkley B, чието разграждане трябваше да започне през лятото, припомни заместник държавният министър по технологиите Крис Филип. Правителството обаче няма никакви проблеми с доставките на газ или електричество и е отлично подготвено за всякакви сценарии, „дори екстремни и много малко вероятни“.

Освен безпокойствата за доставките, скокът на цените на енергията поражда тежка криза с цената на живота в страната, която ще се задълбочи още повече през зимата.

Лондон реши да наложи такса върху печалбите на петролните гиганти, за да финансира милиардите британски лири помощи за най-бедните.

Наскоро британското правителство публикува нова стратегия, в която акцентът продължава да е развитието на възобновяемите енергии, но се препоръчват и инвестиции в течни изкопаеми горива в Северно море.

/БТА/


Article source: http://www.economynews.bg/великобритания-удължава-живота-на-тец-с-въглища-news104069.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Image and video hosting by TinyPic

Новини по дати

август 2022
П В С Ч П С Н
« юли    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Валутни курсове

 AUD =  1.10599 лв
 CAD =  1.27093 лв
 GBP =  2.19583 лв
100  JPY =  1.64204 лв
 USD =  1.76137 лв